Prima şcoală de bune maniere pentru copii din România

Data publicării:
bun

În Spania sau Marea Britanie bunele maniere sunt studiate de elevi la şcoală. Este lucrul care a inspirat-o pe Sandra Gătejeanu-Gheorghe, directorul de Protocol al Casei Regale A României, când a înfiinţat prima școală de bune maniere din ţară. Aici copiii învaţă primele noţiuni de protocol şi etichetă şi, cel mai important, le pun în practică.

Sandra Gâtejanu Gheorghe este Directorul de Protocol al Casei Regale şi cea care, la începutul acestui an, a pus bazele primei şcoli de bune maniere pentru copii, din România. Aici cei mici învaţă primele noţiuni de etichetă şi înţeleg la ce îi ajută în viaţă.

Sandra Gătejeanu-Gheorghe: „Bunele maniere și eticheta sunt întotdeaua în strânsă legătură cu societatea și cu epoca în care trăim. Ceea ce în urmă cu zeci de ani era valabil, astăzi nu se mai aplică și tocmai din acest motiv credem că este necesară școala. Pe de altă parte sunt țări cum este Spania sau Marea Britanie unde bunele maniere se predau la școală, deci este o materie obligatorie și ajută foarte mult copiii.”

Luca, 8 ani: „Bunele maniere eu cred că înseamnă să fii politicos, să te porți frumos la masă și să nu îi deranjezi pe cei din jurul tău.”

La şcoala de bune maniere pot merge copiii şi tinerii între 4 şi 18 ani. Curtoazia nu se predă, ci se practică.

Sandra Gătejeanu-Gheorghe: „Astăzi am vorbit despre bunele maniere la masă, însă cursurile noastre sunt destul de ample, pentru că vizează și partea scrisă: cum trebuie să scriem o scrisoare, cum trebuie să scriem o felicitare, cum trebuie să scriem un e-mail, pentru că spuneam că mergem și pe partea aceasta modernă care ține de evoluția socială. Vorbim cum trebuie să ne purtăm atunci când suntem în vizită, la școală, cum să ne îmbrăcăm la anumite evenimente, la teatru, la operă, foarte multe informații care vizează de fapt activitatea de zi cu zi.”

Să cunoşti şi să respecţi atât de multe reguli poate să pară o misiune grea, mai ales pentru cei mici. Însă totul se simplifică atunci când copii nu trebuie doar să le reţină, ci înţeleg exact de unde vin.

Sandra Gătejeanu-Gheorghe: „Protocolul, eticheta, bunele maniere au fost făcute pentru a aduce oamenii împreună, nu pentru a îi îndepărta. Acesta este motivul pentru care aranjarea mesei se face să fie mai simplu să mâncăm, luăm tacâmurile din exterior spre intreior ca să ne fie mai ușor. Și cam așa se întâmplă cu toate normele.”

David, 10 ani: „Avem bune maniere când suntem civilizați la masă, când stăm frumos pe scaun și când nu facem prea tare gălăgia, că astfel spargem timpanul cuiva.”

Într-o lume în care politeţea este uneori tratată ca o slăbiciune, tinerii învaţă că bunele maniere sunt, de fapt, punctul lor forte.

Sandra Gătejeanu-Gheorghe: „Învățând de la vârste foarte fragede cum trebuie să ne comportăm, ce trebuie să facem într-o anumită situație, în primul rând dobândim încredere în noi. Pentru că acel copil în momentul în care va fi într-un context diferit de cel al familiei va ști ce va trebui și ce nu va trebui să facă. La asta cred că ajută cel mai mult bunele maniere, la a dobândi siguranță.”

David: „Trebuie să punem coatele jos, că dacă le punem sus, poate că se sparge masa, se sparge și usa și putem provoca o avalanșă la casa noastră sau a altcuiva.”

Sandra Gătejeanu-Gheorghe: „Puterea exemplului este foarte importantă, iar copiii fac ce văd acasă și atunci dacă mesele în familie sunt într-un cadru cât de cât formal, nu în fața televizorului, ci la o masă sau dacă atunci când ne întâlnim cu prietenii ne comportăm într-un anumit fel, asta ajută și pune bazele educației copiilor care, ulterior, după 4-5 ani poate fi continuată la cursurile de bune maniere.”

Vârsta potrivită la care copiii pot merge la aceste cursuri este de 4-5 ani. Bunele maniere însă se învaţă în primul rând în familie, iar "cei 7 ani de acasa" sunt amprenta care va râmane mereu în educaţia şi atitudinea viitorului adult.

Victor: „Să zici "poftă bună", să zici "mulțumesc", să zici "te rog frumos!". Pentru mine asta înseamnă bunele maniere!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri