Tabloul "Bretonă lucrând (La fereastră)" de Nicolae Grigorescu a fost cumpărat de statul român și întră în patrimoniul național

Data publicării:
tablou semnat Grigorescu
"Bretonă lucrând (La fereastră)", tablou semnat Nicolae Grigorescu. Sursa foto: Facebook

Tabloul "Bretonă lucrând (La fereastră)" al marelui pictor naţional Nicolae Grigorescu revine în patrimoniul statului român. Pictura va putea fi admirată, din nou, la Muzeul Național de Artă al României, anunță ministrul Culturii, Raluca Turcan, printr-o postare făcută pe o rețea de socializare.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a precizat că reîntoarcerea tabloului acasă este "un succes" prin care instituţia pe care o conduce îşi îndeplineşte "misiunea" de a proteja şi promova patrimoniul cultural naţional.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziţionat, exercitându-şi dreptul de preempţiune, o operă de artă deosebită, care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural naţional retrocedate în natură moştenitorilor de drept, în urmă cu câţiva ani, de la Muzeul Naţional de Artă al României. Tabloul "Bretonă lucrând (La fereastră)" realizat în ulei pe lemn reprezintă o piesă de primă importanţă în creaţia pictorului Nicolae Grigorescu, datând din perioada franceză (1876-1886)", transmite ministrul.

Raluca Turcan a dezvăluit istoria circuitului acestei picturi a celebrului pictor român. După 40 de ani în care a fost în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României şi după alţi ani în care a făcut parte dintr-o colecţie privată, ca urmare a unei retrocedări, această operă de artă se întoarce în muzeul de unde a plecat, pentru a fi admirată de toţi iubitorii de artă.

"Este de subliniat faptul că în patrimoniul cultural naţional avem mai multe piese emblematice semnate de Nicolae Grigorescu, cu tema carelor cu boi. Foarte puţine, însă, provin din seria vitre, care reflectă înaltele calităţi artistice la care ajunsese Grigorescu în acea perioadă. Prin achiziţionarea lucrării şi revenirea acesteia acasă, în colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, reuşim nu doar să o reintroducem în circuitul public, ci şi să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja şi promova patrimoniul cultural naţional mobil", a mai spus ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri