Aventura unei picturi de Rembrandt. Tabloul evaluat la 15.000 de dolari a ajuns la câteva milioane în doi ani

Data publicării:
pictură rembrandt
Tabloul este expus în prezent la Sotheby’s din Hong Kong, după care va călători la New York, Los Angeles și Londra, unde va fi scos la licitație pe 6 decembrie. Sursa foto: facebook

Un tablou evaluat la 15.000 de dolari în urmă cu doar doi ani este de așteptat să ajungă acum până la 18 milioane de dolari la licitație, după ce a fost identificat drept opera maestrului olandez Rembrandt, transmite CNN.

Pictura intitulată „Adorarea Regilor” a fost practic nevăzută din anii 1950, când a ieșit la iveală pentru prima dată.

A fost achiziționată de colecționarul J.C.H. Heldring în Amsterdam în 1955. Văduva lui l-a vândut unei familii germane în 1985, unde a rămas până când a fost vândută de Christie’s din Amsterdam în urmă cu doi ani.

La momentul vânzării, Christie's a atribuit scena biblică „cercului lui Rembrandt”, sugerând că a fost realizată de un student sau un artist apropiat faimosului pictor și a estimat valoarea ei între 10.000 și 15.000 de euro.

Tabloul monocromatic măsoară 24,5 x 18,5 centimetri

Tabloul monocromatic, care măsoară 24,5 x 18,5 centimetri, a fost achiziționat de un cumpărător anonim pentru 860.000 EUR, la o licitație organizată de Christie's în 2021.

Deși aceasta era de peste 50 de ori valoarea estimată a picturii la acea vreme, se așteaptă acum că va aduce mai multe milioane, după ce a devenit „o operă de mare importanță” a pictorului olandez, potrivit unui comunicat de presă de la Sotheby’s.

După ce cumpărătorul anonim a predat-o către Sotheby’s, casa de licitații s-a angajat într-un proiect de cercetare de 18 luni pentru a ajunge la adevăratul creator și la adevărata valoare a picturii.

Examinarea, care a implicat raze X și imagistică în infraroșu, precum și discuții intense cu specialiști Rembrandt, a determinat Sotheby’s să concluzioneze că pictura este „o lucrare autografă a lui Rembrandt”. Iar acum evaluează lucrarea între 12,2 milioane de dolari - 18,3 milioane de dolari.

Casa de licitații crede că tabloul a fost pictat la începutul carierei lui Rembrandt, în jurul anului 1628, când acesta ar fi avut aproximativ 22 de ani și ar fi locuit în orașul olandez Leiden.

Marea majoritate a lucrărilor lui Rembrandt sunt expuse în muzee din întreaga lume, iar aproape toate cele care au venit la licitație în ultimele trei decenii „au fost portrete sau studii ale capului unui singur personaj”, potrivit comunicatului Sotheby’s.

Ca atare, „Adorarea regilor”, care descrie întâlnirea dintre cei trei magi și pruncul Isus, este o „descoperire fantastică” în lumea artei, a spus pentru CNN George Gordon, co-președinte al Old Master Paintings Worldwide la Sotheby's.
„Aș spune că este deosebit de semnificativ, deoarece adaugă la înțelegerea noastră despre Rembrandt la această dată crucială în dezvoltarea și cariera sa, când era în mod clar foarte ambițios și se dezvolta foarte repede ca artist. ”

Tabloul va fi scos la licitație pe 6 decembrie 2023

Cea mai veche referire la pictură pare să fie din inventarul din 1714 al unui colecționar din Amsterdam, Constantijn Ranst. Apoi a fost scos la vânzare în 1814 și din nou în 1822 – după care a dispărut până la mijlocul secolului al XX-lea.

A fost inclusă în expozițiile muzeului și menționată ca o lucrare Rembrandt de către oamenii de știință specializați în Rembrandt în anii 1950, dar în 1960 istoricul de artă german Kurt Bauch, care cunoștea pictura doar dintr-o fotografie alb-negru, a descris-o ca fiind un produs al Școlii Rembrandt și a omis-o din catalogul raisonné pe care îl compila. După aceea, pictura a fost „în totalitate trecută cu vederea și complet ignorată în biografia Rembrandt”, potrivit Sothebys.

Gordon a spus pentru CNN că cei care au licitat la Christie’s în 2021 „trebuie să fi crezut că este un tablou mult mai bun decât descrierea și că ar putea fi foarte bine un Rembrandt”.

O examinare atentă făcută la Sotheby a scos la iveală o serie de modificări și revizuiri pe care Rembrandt le-a făcut, inclusiv la aureola pruncului Iisus și la cofa Fecioarei Maria, potrivit casei de licitații.

„Foarte puține picturi narative ale lui Rembrandt rămân în mâini private, ceea ce face din aceasta o oportunitate pentru un colecționar privat sau o instituție, pe cât de rară, pe atât de interesantă”, a spus Gordon în comunicatul de presă.

„Această pictură sofisticată este în egală măsură un produs al pensulei lui Rembrandt și al intelectului său. Toate semnele distinctive ale stilului său de la sfârșitul anilor 1620 sunt evidente atât în suprafața pictată vizibilă, cât și în straturile subiacente dezvăluite de știință, arătând multiple schimbări în cursul creării sale și aruncând lumină nouă asupra modului în care gândea", a adăugat el.

Tabloul este expus în prezent la Sotheby’s din Hong Kong, după care va călători la New York, Los Angeles și Londra, unde va fi scos la licitație pe 6 decembrie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri