Brașov. 15.000 de oameni au ieșit pe străzi pentru un spectacol unic

Data publicării:
brasov

15.000 de oameni au asistat duminică pe străzile Braşovului, la Parada Junilor. Istoricii spun că tradiţia cetelor de bărbaţi datează încă din epoca dacică. O perioadă lungă, în care vechile datini păgâne s-au împletit cu obiceiurile creştine.

La ora 10 cele şapte cete de juni au început să se strângă în Piaţa Unirii din Braşov. Au venit călare şi îmbrăcaţi de sărbătoare. Ionuţ Cristofor face parte din ceata junilor tineri. Locuieşte în cartierul istoric Şchei şi a moştenit de la bunici onoarea de a fi june şi de a purta costumul care îi reprezintă ceata.

Ionuţ Cristofor, june tânăr: „Costumul meu este format dintr-un laibăr, o bluză neagră, fustă, cizme şi cămaşă albă.”

Juni pot fi doar locuitorii din Şcheii Braşovului, ai căror părinţi sau bunici au făcut la rândul lor parte dintr-o ceată.

June tânăr: „Pentru mine este unul dintre cele mai importante lucruri indiferent de vreme, cum observaţi, indiferent de muncă, de orice. Fac tot posibilul să particip la toate evenimentele. E foarte important. Anul acesta sunt vătaful junilor tineri. Conducătorul, cel mai mare grad cum ar veni.”

Constantin Chicuş, preşedintele grupului de juni tineri: „Pe lângă noi care aşteptăm parada cu sufletul la gură şi ne pregătim un an de zile, aşteaptă şi miile, zecile de mii de turişti care vin, braşovenii noştri dragi. Mergem înainte, ducem tradiţia care este foarte veche, se pierde mult în negura anilor.”

Cetele de juni s-au încolonat în frunte cu vătafii, după o ordine bine stabilită. Călare pe caii împodobiţi de sărbătoare au străbătut apoi zona istorică a Braşovului şi i-au salutat pe cei 15.000 de oameni care s-au adunat în centrul oraşului.

Spectator: „E frumos, vedem caii, vedem junii. Am venit și cu bebe de șase luni și cu el de doi ani, vă dați seama că ne place.”

Spectator: „Eu sunt oaspete aici. Am venit pentru prima dată de la Sibiu. Știu că arată vitejia oștenilor noștri în apărarea cetății.”

În fiecare an, sărbătoarea junilor are loc în prima duminică de după Paşte. În acest an, evenimentul a fost amânat cu o săptămână din cauza ninsorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri