Singura româncă admisă la Şcoala Superioară de Dans din Cannes

Data actualizării: Data publicării:
anca

Anca are 13 ani şi pasiunea ei este să meargă pe poante. Este singura româncă admisă la Şcoala Superioară de Dans din Cannes. Puştoaica a devenit cunoscută după ce a făcut parte dintr-un proiect fotografic pe val în mediul virtual. Imaginile cu ea au peste 150.000 de distribuiri.

Fotografiile Ancăi Berteanu, mica balerină din România au făcut înconjurul lumii. Imaginile cu ea au apărut în publicaţii din New York sau Hong Kong şi au fost distribuite pe reţelele de socializare de peste 150.000 de ori. Ideea proiectului a aparţinut fotografului Mihai Cristian Andrei.

Mihai Cristian Andrei, fotograf: „Reacţiile au venit foarte, foarte repede în primul rând din afara ţării. Asta m-a uimit, mi-au scris cei de la Huffington Post, care voiau să facă un articol pe baza proiectului, au apărut în Franţa şi după care am apărut şi în Japonia, pe un site din Japonia, ceea ce ne-a bucurat foarte tare, iar apoi a devenit cunoscut şi la noi. Întâi în afară şi apoi şi la noi.”

Anca Berteanu, balerină: „Pentru mine este o plăcere, chiar îmi place să fiu fotografiată, nu este un chin pur şi simplu e foarte uşor pentru că asta îmi place şi asta îmi doresc să fac în continuare.”

Gabi Berteanu, mama Ancăi: „Întotdeauna le-am luat ca pe o joacă a ei şi ca pe o plăcere a noastră de a o vedea.”

Gabi Berteanu, mama Ancăi: „Oricum Mihai reuşeşte să facă din ea altceva, parcă e alta... nu ştiu, mai frumoasă, mai matură.”

Anca Berteanu, balerină: „Eu prin balet pot să mă exprim. Dacă sunt supărată sau ceva, încep să fac balet şi îmi trece şi ăsta e modul prin care arăt lumii ce simt eu.”

Anca Berteanu a fost admisă, de curând, la Şcoala superioară de dans din Cannes. Este prima şi singura adolescentă din România care va studia baletul la Cannes.

Gabi Berteanu, mama Ancăi: „Ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost că cei de acolo au reuşit să vadă în două săptămâni potenţialul pe care cei de aici nu au putut să-l vadă în trei ani.”

Anca Berteanu, balerină: „Şcoala este minunată, sălile de balet sunt imense. Deja m-am împrietenit cu nişte fete de acolo şi sunt foarte drăguţe.”

Gabi Berteanu, mama Ancăi: „Cei din România se feresc să se ducă spre Franţa. Doar Opera din Paris îi atrage ca un magnet, dar acolo se intră foarte greu pentru că în Franţa baletul este un pic diferit. În România se practică metoda Vaganova, iar în Franţa este metoda clasică a baletului francez şi atunci un pic se schimbă lucrurile. Nu e mai dificil, dar sunt schimbate poziţiile. După ce ani de zile înveţi anumite poziţii e foarte greu să-ţi schimbi nişte automatisme. În ciuda acestui fapt ea a fost acceptată la audiţii unde au fost copii din Franţa, în care se practica baletul în sistemul lor de ani de zile, iar ea atunci pe loc a schimbat poziţiile.”

Gabi Berteanu, mama Ancăi: „Eu am încercat, la un moment dat, când mi-a fost mie mai greu decât ei, s-o fac să ia alt drum şi a zis fac orice, dar nu mă las de balet.”

Anca Berteanu, balerină: „În Paris mi-ar plăcea foarte mult, acolo îmi doresc să ajung.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri