Festivalurile de film ale lunii august

Data publicării:
vara gradina film popcorn shutterstock_233994973
Foto: Shutterstock

Am intrat în luna august, ultima lună a verii și luna consacrată a concediilor. Emisiunea „Ca-n filme” propune iubitorilor de film să îmbine turismul cu pasiunea pentru cinematografie și vă invită la festivalurile de film care au loc în România în luna lui Gustar. Iată ghidul turistic „Ca-n filme” pentru o vară cinefilă:

1. CINEMASCOP

Vacanța cinefilă pe care o propune emisiunea „Ca-n filme” începe la malul mării. La Eforie Sud mai precis. Între 1 și 5 august, aici va avea loc prima ediție a Cinemascop.
În cei 15 ani în care a stat închis, cinematograful în aer liber din stațiune a devenit o ruină. Festivalul a fost nu doar scopul, dar și pretextul pentru a redeschide această grădină de vară.

Șase filme europene vor fi proiectate în cadrul festivalului. Printre ele și două filme românești: „Charleston", de Andrei Crețulescu, despre prietenia inedită dintre soțul și amantul unei tinere care a murit, și „Acasă la tata”, unde Alexandru Papadopol joacă un scriitor ratat care se refugiază acasă, chiar la malul mării.

Festivalul este organizat de Centrul Ceh București, iar intrarea este liberă; şi nu doar intrarea, dar şi berea! Primii 200 de spectatori vor primi o bere cehă la intrare.

2. ANONIMUL

De la malul mării ne mutăm în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe. Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul” (6-12 august) a ajuns la cea de-a 15-a ediție.

Anul acesta invitatul special al festivalului este regizorul kazah Emir Baigazin, premiat de mai multe ori la Berlin pentru dramele sale poetice despre maturizare în condiții vitrege.

Ca în fiecare an, festivalul va include cele trei competiții oficiale: scurtmetraj internațional, scurtmetraj românesc și lungmetraj.

Șase lungmetraje concurează anul acesta pentru trofeul Anonimul. De la „Disappearence”, drama unui cuplu iranian prins între tradiții conservatoare și dorințe carnale, la „Under the Tree”, o comedie neagră islandeză despre o ceartă în vecini care degenerează într-o luptă pe viață și pe moarte.

3. LUNĂ PLINĂ
De la țânțarii Deltei trecem la creaturi un pic mai înfricoșătoare. „Lună Plină”, festivalul de filme horror și fantasy se desfășoară între 9 și 12 august la Biertan, în județul Sibiu.

Pădurile care ascund secrete terifiante par să fie elementul comun al filmelor din acest an. De la filme care bătătoresc tema clasică a orășeanului pierdut în sălbăticie, în care groaza vine la pachet cu umorul negru, la producții mai ambițioase, cum e „Trauma”, o producție din Chile, în care elementul horror răsună ca un ecou al crimelor din timpul dictaturii Pinochet.

4. CÂMPULUNG FILM FEST

Pentru cinefilii pasionați de munte, recomandarea „Ca-n filme” este Câmpulung Moldovenesc, orășelul în care proiecțiile au loc inclusiv pe fosta pârtie de schi a orașului. Câmpulung Film Fest (23-26 august) se afla la a treia ediție, dar este deja festivalul ideal pentru cinefilii în căutare de noi talente.

Festivalul prezintă filme studențești într-un format inedit: o proiecție comparativă a filmelor din două spații culturale diferite.

Țările invitate în cadrul acestei ediții sunt Ungaria și Israel, care vor fi reprezentate prin scurtmetraje de absolvire ale studenților din cadrul Universității de Artă Teatrală și Film din Budapesta și ai Școlii de Film și TV Sam Spiegel din Ierusalim.

5. DIVAN

Din nordul Moldovei ajungem în sudul Olteniei, pentru popasul final al traseului festivalier „Ca-n filme”. Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară începe la Craiova pe 24 august, iar de pe 27 se mută la Portul Cultural Cetate, pe moșia lui Mircea Dinescu. Dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, Divan Film Festival este un festival în care gusturile chiar se discută.

Tema ediției din acest an este Balkan Dreams și include aproape 50 de titluri de ficțiune, documentar și scurtmetraj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri