Noul film de animație "Spider-Man: Across the Spider-Verse" a fost interzis în cinematografele din Emiratele Arabe Unite

Data publicării:
spider man
Noul film de animație "Spider-Man: Across the Spider-Verse" a fost interzis în cinematografele din Emiratele Arabe Unite. Foto: Sony Pictures Animation

Filmul "Spider-Man: Across the Spider-Verse", produs de Columbia Pictures şi Sony Pictures Animation, nu va fi difuzat în cinematografele din Emiratele Arabe Unite (EAU), a anunţat joi Vox Cinemas, fără a oferi alte explicaţii, pe fondul dezbaterilor din mediul online şi în rândul cinefililor locali asupra modului în care este tratată tema persoanelor transsexuale în această peliculă de animaţie, transmite Reuters.

Filmul, o continuare a peliculei "Spider-Man: Into the Spider-Verse", oscarizată în 2018, a avut premiera la 2 iunie în Statele Unite şi urma să fie lansat la 22 iunie în regiunea Golfului Persic.

Însă, Vox Cinemas, o subsidiară a conglomeratului de retail Majid Al Futtaim, a declarat ca răspuns la o întrebare transmisă prin Facebook Messenger că filmul nu va fi lansat în Emiratele Arabe Unite, conform Reuters. Compania nu a răspuns la o solicitare de a oferi mai multe detalii.

Principalele lanţuri de cinematografe din Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Oman şi Bahrein nu listează filmul în cadrul secţiunilor "în curând" de pe site-urile lor, printre acestea numărându-se Vox, Novo şi Reel.

Filmul a stârnit dezbateri în mediul online, numeroşi internauţi întrebându-se dacă personajul Gwen Stacy este sau nu trans, iar o scenă dintr-un trailer se poate vedea în fundal un semn pe care scrie "protejaţi copiii trans", scrie Agerpres. Reuters notează că nu a putut determina dacă acesta a fost motivul pentru care filmul a fost retras din regiune.

Consiliul de Media din Emiratele Arabe a declarat luni pe Twitter că "nu va permite circularea sau publicarea de conţinut contrar valorilor şi principiilor EAU şi standardele pentru conţinutul media în vigoare în ţară". Consiliul nu a oferit mai multe detalii şi nici nu a făcut referire la un anumit conţinut.

În Orientul Mijlociu conservator, orice abatere de la normele sexuale tradiţionale este considerată tabu şi în multe state reprezintă o infracţiune penală.

"Susţin directiva de a nu difuza acest film. Noi nu vrem să arătăm generaţiei următoare că acest lucru este ceva normal. Nu este normal, religia noastră ne-a spus că există doar genurile masculin şi feminin", a declarat pentru Reuters sauditul Abdullah Al-Oufi, la Riad.

"Decizia de a opri filmul este suverană şi este dreptul nostru de a ne exprima opinia", a spus Sami al-Shoraim, un tânăr saudit din Riad, adăugând că filmele ar trebui să respecte valorile spectatorilor.

Vox, care operează în regiunea Golfului, a anunţat într-un mesaj postat duminică pe Facebook punerea în vânzare a biletelor. Cu toate acestea, joi, biletele păreau să nu mai fie disponibile pe site-urile Vox pentru ţările din Golf.

Mai multe servicii pentru clienţi din domeniul cinematografiei nu au indicat de ce filmul nu era listat, iar organismele guvernamentale din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Qatar nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta pe marginea acestui subiect, notează Reuters. Ministerul Informaţiei din Kuweit a declarat că nu a primit încă filmul spre evaluare.

În iunie 2022, Emiratele Arabe Unite au interzis proiecţia filmului de animaţie "Lightyear" de la Walt Disney şi Pixar pentru că prezenta relaţia dintre două personaje de acelaşi sex. Ministerul Tineretului şi Culturii a declarat la acea vreme că filmul "încălca standardul naţional referitor la conţinutul media".

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri