Oficiali occidentali discută în Emiratele Arabe Unite interdicții care să priveze Rusia de microcipuri avansate

Data publicării:
dubai
Emiratele Arabe Unite au investit sume mari în dezvoltarea unui program de inteligență artificială și au un minister dedicat tehnologiei. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Înalți oficiali occidentali vizitează Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre sancțiuni impuse Rusiei, pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la bunurile exportate în Rusia, inclusiv microcipuri cu AI, care ar putea fi utilizate în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, transmite CNN.

Reprezentanți din Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au sosit în această săptămână în națiunea din Golf pentru a discuta despre punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei, ca parte a unui efort mai amplu cu o serie de țări „partenere”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei SUA pentru CNN.

Wall Street Journal, care a scris prima oară despre această vizită, a spus că aceasta vine ca parte a „unui impuls global colectiv de a menține cipurile de computer, componentele electronice și alte așa-numite produse cu dublă utilizare, care au atât aplicații civile, cât și militare, departe de mâinile rușilor.”

„Emiratele Arabe Unite lucrează cu prietenii și aliații săi pentru a răspunde oricăror preocupări cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat un oficial înalt din Emiratele Arabe Unite pentru CNN, întrebat despre această problemă.

Săptămâna trecută, gigantul producator de cipuri Nvidia a declarat într-un dosar de reglementare că guvernul SUA a adăugat cerințe suplimentare de licențiere pentru cipurile sale H100 și A100, care sunt adesea folosite pentru inteligența artificială generativă, de clienții din Orientul Mijlociu. Noua restricție vine pe fondul preocupărilor SUA cu privire la transferul de tehnologie către țările sancționate.

Producătorul de cipuri rival AMD a primit, de asemenea, o scrisoare cu restricții similare, a raportat Reuters, citând o persoană familiară cu chestiunea. 

Nu este clar care state din Orientul Mijlociu sunt ținta măsurilor suplimentare sau de ce au fost plasate. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț al SUA a negat că SUA blochează vânzările de cipuri către Orientul Mijlociu, a spus Reuters.

Se pare că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cumpără mii de cipuri Nvidia folosite pentru a construi software de inteligență artificială, a declarat Financial Times în august, citând „oameni familiarizați cu aceste mișcări”.

Întrebat despre restricțiile de vânzare de cipuri, un oficial al Ministerului de Externe din Emiratele Arabe Unite a spus că țara operează „unul dintre cele mai sofisticate sisteme vamale din regiune”.

„Acest sistem este actualizat continuu și sistematic pentru a reflecta evoluțiile în domenii precum tehnologiile cu dublă utilizare și sensibile”, a declarat pentru CNN oficialul, care a cerut să rămână anonim, citând politica guvernamentală.

Emiratele Arabe Unite au investit sume mari în dezvoltarea unui program de inteligență artificială și au un minister dedicat tehnologiei. În prezent, aici se construiesc modele de limbaj mari (LLM) folosind microcipuri avansate.

Un model de limbaj AI numit „Falcon LLM” a fost lansat la începutul acestui an de Institutul de Inovare Tehnologică din Emiratele Arabe Unite, iar un model de AI în limba arabă numit „Jais” a fost dezvăluit de dezvoltatorul G42 din Abu Dhabi săptămâna trecută.

Rusia este supusă unui val de sancțiuni din partea SUA și a altor națiuni occidentale după invazia sa pe scară largă a Ucrainei anul trecut. Dar cele mai multe dintre acestea sunt sancțiuni primare, care pot fi aplicate doar pe teritoriul țării sancționate.

Oficialii occidentali au vizitat de mai multe ori Emiratele Arabe Unite în ultimii doi ani pentru a avertiza centrul regional de afaceri că a ajuta Moscova să se sustragă sancțiunilor, nu ar fi fără consecințe.

SUA au sancționat anterior entități și persoane din Emiratele Arabe Unite pentru ocolirea sancțiunilor, inclusiv două firme de transport aerian din Emiratele Arabe Unite, pentru colaborarea cu o firmă iraniană sancționată pentru că transporta vehicule aeriene fără pilot (UAV) iraniene, personal și echipamente aferente din Iran în Rusia.

„EAU respectă cu strictețe sancțiunile ONU și au în vigoare procese clare și solide pentru a trata entitățile sancționate, care au fost exercitate împotriva unui număr de companii”, a spus oficialul ministerului de externe al Emiratelor Arabe Unite.

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite a anulat în martie o licență acordată Băncii MTS din Rusia, după ce a fost sancționată de SUA și Marea Britanie.

Statul din Golf a balansat între Washington și Moscova de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, optând să rămână neutru, deoarece vede ordinea mondială îndreptându-se spre multipolaritate. A condamnat invazia Ucrainei de către Rusia, dar a extins legăturile economice cu Moscova.

Săptămâna trecută, Emiratele Arabe Unite a fost una dintre cele șase națiuni, inclusiv Arabia Saudită și Iran, care au fost invitate să se alăture BRICS, un grup de națiuni condus efectiv de China și Rusia. Emiratele Arabe Unite nu au acceptat oficial invitația.

BRICS a ținut primul său summit în 2009, cu patru membri, înainte de a adăuga Africa de Sud în anul următor. În 2015, a lansat un creditor cunoscut sub numele de New Development Bank.

„Din perspectiva Emiratelor Arabe Unite, aderarea la BRICS înseamnă extinderea și consolidarea cercului nostru diplomatic. Privim BRICS dintr-o perspectivă geo-economică, nu geo-politică, cu scopul de a ne consolida competitivitatea economică”, a declarat un oficial înalt din Emiratele Arabe Unite pentru CNN.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri