Un nou job a apărut pe platourile de filmare, inclusiv în „Game of Thrones”. Coordonatorul de intimitate se ocupă de scenele de sex

Data actualizării: Data publicării:
Wild Things - Foursome - 2010
Coordonatorul de intimitate este un nou job care a apărut pe platourile de filmare și se ocupă de planificarea scenelor de sex. Foto: Profimedia Images

Mișcarea #MeToo pornită în urmă cu cinci ani nu a dus doar la o avalanșă de acuzații de abuzuri sexuale la Hollywood, ci a provocat și o mică revoluție odată cu apariția „coordonatorilor de intimitate”, care se ocupă de planificarea scenelor de sex în filme, transmite The Brussels Times.

Această nouă profesie în plină expansiune a devenit esențială pe platourile de filmare, însă industria rămâne subminată de luptele pentru putere și teama de a spune „nu”.

De la dezvăluirile din 2017 despre comportamentul de prădător sexual al producătorului Harvey Weistein, acuzat de mai mult de 90 de femei de hărțuire, agresiune sexuală și viol, Hollywood-ul și-a făcut o introspecție. Pe platoul de filmare, noi profesioniști plănuiesc scenele de sex, analizează consimțământul actrițelor și le oferă echipament pentru a se asigura că demnitatea lor este respectată.

Coordonatorul de intimate din New York Clair Warden vede o „diferență incredibilă” începând de la mișcarea #MeToo.

Anterior, „era multă reticență în industrie, la regizori, unii actori, producători”, a declarat aceasta pentru agenția de presă franceză AFP.

Potrivit lui Warden, un număr între 60 și 80 de astfel de coordonatori lucrează în prezent în SUA iar un program al Coordonatorilor și Regizorilor de Intimitate, din care face parte, pregătește din ce în ce mai mulți nou-veniți.

Profesioniștii din cinematografie încep să se pună la curent, „după ani de țipat în gol și punerea de cât mai multă presiune pentru a educa industria”, a spus Warden.

Înainte de 2017, coordonatorii de intimitate au lucrat preponderent în teatre și erau vizibil absenți în film și televiziune, unde deseori actrițe izolate depindeau de secția de costume pentru a încropi cu recuzită o acoperire a organelor genitale în timpul scenelor de sex.

Însă, după scandalul Weinstein, HBO a angajat un coordonator de intimitate pentru seria „The Deuce”, care se axează pe industria pornografică din New York în anii ’70. Scenaristul serialului, David Simon, a anunțat că nu ar mai lucra niciodată fără unul.

Puternica companie producătoare a seriilor populare precum „Urzeala Tronurilor” și „Sex and The City” a făcut obligatorie prezența unui coordonator de intimitate pentru toate serialele sale. Acum, companii specializate oferă lenjerie intimă tip tanga fără atașamente, accesorii de silicon și alte părți adezive adaptate pentru diferite culori ale tenului.

Emilia Clarke
Emilia Clarke în rolul Reginei Daenerys Targaryen (Game of Thrones). Foto: Profimedia Images
Sex and The City The Movie - 2008
Cynthia Nixon, Kristin Davis și Sarah Jessica Parker în serialul „Sex and The City". Foto: Profimedia Images

Nu totul este însă roz, deoarece industria are un drum lung când vine vorba de consimțământ. Actrița Christina Ricci, starul seriei „Yellowjackets”, a dezvăluit în Variety că o producție a amenințat că o va da în judecată dacă refuză să participe într-o scenă de sex.

Unii coordonatori trebuie de asemenea să se lupte cu ideea că prezența lor dăunează creativității filmului și etichetează alți profesioniști care sunt atacați de reacții tip „cancel culture”.

Ca urmare a scandalului cu Harvey Weinstein, mulți oameni se tem să fie percepuți drept prădători, explică Jessica Steinrock, un coordonator urmărit de mai mult de 500.000 de oameni pe TikTok.

Jobul nu are nimic de-a face cu procedurile de resurse umane, insistă ea. Este mai mult despre reducerea riscului și îmbunătățirea actului artistic în fața camerei, așa cum sunt coordonatorii de cascadorii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri