Ce investigații periodice sunt recomandate femeilor cu vârsta între 18-39 de ani, pentru un control al sănătății cât mai bun?

Data actualizării: Data publicării:
Fotografie articol RM_1280 x 720 Articol susținut de Regina Maria

Vizitele regulate la medic, un set anual de analize și investigațiile de screening specifice vârstei sunt cele mai sigure metode prin care putem preveni sau trata în stadii incipiente, anumite probleme medicale.

Investigațiile regulate ne ajută să rămânem în control cu nevoile organismului și ne oferă timpul necesar să răspundem la ele cu tratament adecvat. În plus, acestea permit medicilor să evalueze din timp care este riscul pentru apariția unei viitoare patologii și să îți cunoască istoricul medical.

Pentru femeile din categoria de vârstă 19-39 de ani, există anumite investigații pe care trebuie să le aibă în vedere pentru o viață cât mai sănătoasă și echilibrată.

Controlul de rutină în cabinetul medicului de familie

Mergi pentru un control de rutină la fiecare 1-2 ani. Medicul de familie va măsura greutatea, înălțimea și tensiunea arterială. De asemenea, îți va adresa întrebări pentru a evalua riscul de depresie, alimentația și activitatea fizică, dar și obiceiurile nocive cum sunt fumatul sau consumul de alcool.

Măsurarea hipertensiunii arteriale

Începând cu vârstă de 18 ani, este important ca medicul să îți măsoare tensiunea arterială, iar frecvența este stabilită în funcție de anumite valori:

  • Dacă valoarea tensiunii arteriale este < 120/80 mm Hg, ar trebui s-o verifici cel puțin o dată la 2 ani.

  • Dacă valoarea tensiunii sistolice (cel mai mare număr) este cuprinsă între 120 -139 mm Hg sau valoarea tensiunii diastolice (cel mai mic număr) este cuprinsă între 80 - 89 mm Hg, ar trebui să verifici anual tensiunea arterială.

  • Dacă ai diabet zaharat, boală arterială coronariană sau afecțiuni cronice la nivelul rinichilor, poate fi necesar să verifici tensiunea arterială mai des, însă cel puțin o dată pe an.

Screening profil lipidic

Vârsta la care se recomandă să începi testarea pentru screeningul dislipidemiei (măsurare profil lipidic: colesterol total, HDL, LDL, trigliceride) este de 45 de ani în cazul în care nu există alți factori de risc pentru boală arterială coronariană, respectiv de 18 de ani în cazul în care ai acesti factori de risc – suprapondere/obezitate, fumat, sedentarism, hipertensiune arterială, diabet.

Screening diabet zaharat tip 2

De rutină, screeningul pentru diabet zaharat tip 2 se recomandă dacă ai > 45 de ani, cu repetarea testului la fiecare 3 ani, dacă rezultatul este negativ. Dacă însă ai un risc crescut, testarea trebuie făcută mai devreme și mai des. Se consideră că ai un risc crescut de a face diabet zaharat tip 2 dacă ai unul sau mai mulți factori de risc:

  • IMC >/= 25 (suprapondere/obezitate)

  • Tensiunea arterială >/= 140/90 mmHg

  • HDL - colesterol </=35 și/sau Trigliceride >/= 250 mg/dl

  • Eșți sedentară

  • Ai o rudă de gradul 1 (părinte, frate, copil) cu diabet tip 2

  • Ai un istoric medical personal de boală arterială coronariană, pre-diabet, diabet gestational, sindrom de ovare polichistice

  • Dacă eșți supraponderală și ai alți factori de risc, ca de exemplu hipertensiune arterială și intenționezi să rămâi însărcinată.

Screening pentru prevenirea cancerului de sân

  • Autopalparea sânilor – poți să-ți faci un examen al sânilor lunar, la aproximativ o săptămâna după menstruație, începând cu vârstă de 20 de ani

  • Examenul sânilor efectuat de medicul ginecolog sau chirurg senolog - se recomandă să fie făcut anual

  • Mamografia de screening - recomandată după 40 ani

  • Dacă ai un risc crescut de a face cancer de san, screeningul este individualizat. În general, începerea screeningului trebuie făcută la vârste mai mici (frecvent de la 30 ani sau cu 10 ani mai devreme decât vârstă la care cancerul de sân a apărut la un membru din familie). Medicul ginecolog îți poate recomanda ecografie mamară, mamografie sau IRM de sân.

Screening cancer cervical

Screeningul pentru cancerul de col uterin trebuie început la vârstă de 21 de ani. După primul test Papanicolau, în funcție de vârstă, se recomandă următoarele teste de screening:

  • 21-29 ani - test Papanicolau la fiecare 3 ani. Testul HPV (genotipare) nu este recomandat la această categorie de vârstă

  • 30-65 ani - test Papanicolau la fiecare 3 ani, test HPV (genotipare) la fiecare 5 ani sau cotestare: test HPV (genotipare) + test Papanicolau la fiecare 5 ani

  • Femeile care au fost tratate pentru leziuni precanceroase (displazie cervicală) ar trebui să continue testarea Papanicolau timp de 20 de ani după tratament.

Screening pentru depistarea cancerului de piele

Medicul dermatolog va face un examen al pielii pentru a identifica semnele unui cancer de piele, în special dacă ai un risc crescut - ai fost diagnosticată cu cancer de piele în trecut sau există cazuri de cancer de piele în familie.

Screening boli infecțioase

  • Dacă eșți activă sexual trebuie să faci screening pentru chlamydia și gonoree până la vârstă de 25 de ani

  • Toți adulții cu vârstă între 18 - 79 de ani ar trebui să fie testați o dată pentru hepatită C.

  • În funcție de stilul de viață și de istoricul medical, este posibil să fie nevoie să fii testată pentru alte infecții precum sifilis și HIV.

Alte screening-uri recomandate

  • Discută cu medicul gastroenterolog despre screeningul pentru cancerul colorectal dacă în familia ta sunt persoane diagnosticate cu cancer colorectal sau polipi colonici (istoric familial important) sau dacă tu ai fost diagnosticată cu boală inflamatorie intestinală sau polipi colonici.

  • Screeningul de rutină pentru osteoporoză cu osteodensitometrie (DEXA) nu este recomandat în cazul femeilor < 40 ani.

Control oftalmologic

Dacă ai fost diagnosticată cu vicii de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) se recomandă un control oftalmologic o dată la 2 ani sau mai des, în funcție de recomandarea medicului oftalmolog și cel puțin o dată pe an dacă ai diabet zaharat.

Control stomatologic

Mergi la dentist o dată sau de două ori pe an pentru un control de rutină și un detartraj.

Nu uita de importanța imunizării

  • Vaccinul gripal este recomandat să fie realizat anual.

  • Vaccin DTPa (diftero-tetano-pertussis acelular) - la vârstă de 19 ani sau după, dacă nu ai fost vaccinată în timpul adolescenței. Ulterior, trebuie să faci un rapel la fiecare 10 ani cu vaccinul DT (diftero-tetanic).

  • Vaccinul varicelic - se recomandă să faci două doze dacă nu ai făcut varicelă sau dacă nu ai fost vaccinată în copilărie (medicul poate determina dacă ai anticorpi).

  • Vaccinul ROR (rujeolic, rubeolic, urlian) - se recomandă să faci două doze dacă nu ești imunizată (medicul va determina dacă ai anticorpi).

  • Vaccinul HPV - dacă ai între 18-26 de ani discută cu medicul ginecolog dacă trebuie să te vaccinezi. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinul HPV trebuie administrat în adolescență. Totuși, vaccinarea împotriva HPV este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de până în 45 de ani, care nu au fost vaccinate adecvat anterior.

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/controale-periodice-recomandate-femeilor-cu-varsta-intre-18-39-ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri