Dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog Regina Maria: „Tiroida nu ne înșală, ne transmite semnale de alarmă când suntem stresați”

Data actualizării: Data publicării:
Main picture Articol susținut de Regina Maria

Invitată în cadrul emisiunii „Cu mintea deschisă”, difuzată duminică, 3 martie, pe Digi 24, Dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, a vorbit despre impactul pe care stresul și suferința emoțională îl au asupra bolilor endocrine și ce soluții avem pentru gestionarea lor.

Întrebată care sunt simptomele cu care pacienții se prezintă în cabinetul de endrocrinologie, Dr. Alina Burlacu a explicat : „Cele mai frecvente probleme sunt cele legate de somn, tulburările de alimentație, afectarea libidoului și a dinamicii sexuale. De asemenea, am remarcat că bărbații experimentează probleme cardiace – palpitații, modificări tensionale, în timp ce femeile întâmpină tulburări menstruale.”

În practica medicală, există o legătură strânsă între suferința emoțională și bolile endocrine, deși cauzele psihoemoționale sunt de cele mai multe ori neglijate de către pacienți.

„Multe paciente se prezintă în cabinetul de endocrinologie cu senzația de nod în gâd (nod histrionic) și au probleme la respirație sau la înghițire. După ce elimin o serie de cauze prin efectuarea unor investigații – analize, ecografie, îmi dau seama că problema cu care se confruntă este somatizarea anxietății. Practic corpul lor le transmite niște semnale de alarmă, iar atunci le recomand un consult psihoterapeutic.”, menționează Dr. Alina Burlacu. „Prima întrebare pe care o adresăm pacientelor care se prezintă cu aceste simptome este – ce ai vrea să spui și nu îți dai voie sau nu ai spațiul să spui ?”, adaugă Raluca Anton, psihoterapeut și invitat permanent în cadrul emisiunii Digi24.

Majoritatea pacienților însă este reticientă la ideea de a merge la terapie, deoarece asociază nevoia de a vorbi cu un psihoterapeut cu problemele de sănătate mintală. Conștientizarea emoțiilor și exprimarea lor este un pas dificil, însă extrem de important pentru a fi bine cu noi înșine, dar și cu cei din jur.

Dr. Alina Burlacu menționează faptul că problemele și experiențele nereușite de cuplu (divorț, trădare) reprezintă o cauză foarte comună de dezvoltare a patologiilor tiroidiene, în special în rândul bărbaților.

Principalele boli endocrine provocate de stresul și suferința emoțională din relațiile de cuplu

Stresul cronic se instalează în primul rând în zona gâtului, la tiroidă, pe locul doi este inima, iar pe locul trei este stomacul. Acesta lovește cel mai tare în punctele vulnerabile ale organismului, iar dacă o persoană este predispusă la o boală tiroidiană, stresul va accelera declanșarea afecțiunii.

„La femei, tiroidita autoimună se poate declanșa în etapele caracterizate de o intensitate emoțională puternică (la prima menstruație, în timpul sarcinii sau la menopauză) ori în condiții de stres emoțional cronic, care se întind pe o perioadă mai lungă de timp. Spre exemplu – o persoană dragă este diagnosticată cu o boală severă, te afli într-o căsnicie în care conflictele sunt foarte frecvente sau locul de muncă este unul toxic și epuizant”, explică Dr. Alina Burlacu.

Dr. Alina Burlacu
Dr. Alina Burlacu

În timp ce emoțiile pozitive precum recunoștința, compasiunea, bucuria sau afecțiunea ne mobilizează să acționăm și ne ajută să ne adaptăm la situații, acumularea emoțiilor negative ne poate pune sănătatea în pericol. Suferința emoțională poate genera declanșarea diabetului de tip 1 autoimun sau a diabetului de tip 2. Acesta poate fi influențat de problemele pe care o persoană le are în cuplu și automat de obiceiurile nesănătoase – mănâncă mult, nu doarme, fumează, ia în greutate și dezvoltă rezistență la insulină”, mai spune Dr. Alina Burlacu.

Medicul a remarcat faptul că stresul și anxietatea pot declanșa sau agrava diabetul, în primul rând prin activarea hormonilor de stres care cresc automat nivelul glicemiei, dar și prin adoptarea unor comportamente dăunătoare. Persoanele care trec printr-un șoc emoțional violent își vor neglija administrarea corectă a tratamentului sau nu vor mai respecta regimul alimentar.

De asemenea, acesta adaugă faptul că, deseori, pacientele care au tiroidită autoimună au trecut în copilărie prin experiențe traumatizante, în care nu au găsit puterea de a se exprima.

„Ascultați-vă mesajele corpului. Primele semne apar la nivelul cordului – palpitațiile, senzația de gheară sau de nod în gât. Tiroida nu ne înșală, ne transmite semnale de alarmă când suntem stresați sau supărați”.

Psih. Oana Nicolau: Cum ne putem vindeca de suferința emoțională

Dincolo de ce s-a discutat în cadrul emisiunii, psihoterapeutul Oana Nicolau, coordonator în cadrul Rețelei Regina Maria, spune că echilibrul dintre corp și emoții este esențial pentru sănătatea noastră și pentru relațiile pe care le dezvoltăm de-a lungul vieții. De cele mai multe ori, secretul constă în lucrurile simple, pentru care trebuie să dedicăm timp.

“Fiecare individ poartă responsabilitatea pentru propria sănătate și pentru gestionarea emoțiilor sale în cadrul relațiilor. Această responsabilitate nu se rezumă doar la prezentarea unor semne exterioare, ci și la explorarea sentimentelor și trăirilor interioare.

Ca psihoterapeut specializat în relații, observ că mulți oameni tind să-și externalizeze emoțiile fără să le înțeleagă cu adevărat si fără cunoasterea de a le gestiona. Această lipsă de conștientizare și gestionare poate duce la tensiuni majore și la eșecul comunicării în relații.

Atunci când ne conectăm cu propria noastră lume interioară și învățăm să ne cunoaștem profund, suntem capabili să ne comunicăm nevoile în mod clar, dar și să înțelegem nevoile partenerului nostru. Acest lucru necesită o explorare continuă a sinelui și o deschidere către creșterea personală și relațională. În plus, învățarea lucrului cu emoțiile într-un sens sănătos și constructiv este vitală pentru menținerea unei relații în armonie.

Sanatatea mintală și emoțională joacă un rol crucial în modul în care se dezvoltă relațiile noastre. Investiția în autocunoaștere și în dezvoltarea abilităților de gestionare a emoțiilor poate contribui semnificativ la stabilitatea și fericirea pe care ni le dorim atunci când suntem intr-o relație.”

------

„Cu mintea deschisă” este o emisiune TV moderată de jurnalista Andreea Brașovean și susținută de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA și ING Bank. Emisiunea este difuzată în fiecare duminică de la 15:30 la 16.00 pe Digi 24 și își propune să creeze un spațiu de discuție în jurul emoțiilor și a felului în care ele au impact în orice domeniu, de la parenting la relații sau adicții. În fiecare ediție sunt invitați la dezbatere personalități publice și specialiști care discută deschis despre latura psihoemoțională a domeniilor în care activează, precum psih. Victor Toriani (Regina Maria), Mirela Retegan sau Damian Drăghici, Emil Rengle, Florin Ilie (ING Bank), Sore Mihalache, Alex Zamfir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri