Mihai Răzvan Ungureanu - Semper fidelis?

Data actualizării: Data publicării:
Adelina Rădulescu
Adelina Rădulescu
Jurnalist Digi24.ro
Mihai_Razvan_Ungureanu-1

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat fiindcă are probleme de sănătate sau președintele Iohannis i-a cerut demisia pentru că nu mai are încredere în fidelitatea șefului spionajului românesc?

Mihai_Razvan_Ungureanu-1

Semper fidelis (loial pentru totdeauna) era, în evul mediu occidental, declarația de supunere a unor familii de seniori sau a unor orașe întregi față de un rege, într-o perioadă în care orice aduna o oaste pe care s-o plătească putea revendica și tronul.

Pe vremea primului mandat în fruntea SIE, când fusese propus de Traian Băsescu, MRU a folosit această sintagmă pentru serviciul secret pe care l-a condus. La al doilea mandat, în care Klaus Iohannis l-a numit, a renunțat la Semper fidelis ca blazon al SIE și a demisionat după un an și jumătate.

Despre Mihai Răzvan Ungureanu lumea a auzit la mijlocul anilor 90, când, un istoric tânăr de la Iași a reclamat public că un serviciu de informații a încercat grobian să-l racoleze, într-o epocă în care amintirea Securității comuniste încă nu se întâlnise cu știința PR-ului.

Spre sfârșitul anilor 90, pe când Ministerul de Externe a fost condus de Andrei Pleșu, MRU a fost secretar general al ministerului și prestația tânărului istoric, accentul de vorbitor nativ al englezei britanice, anvergura intelectuală i-au prefigurat o carieră pentru funcții înalte.

Colaborator al lui Bodo Hombach la Pactul de stabilitate, ministru de externe, senator, șef de partid minor, director SIE, prim-ministru și potențial candidat la Președinție din partea unei coaliții de dreapta, toate acestea arată o carieră care ar fi putut deveni deplină.

Cum a ajuns Ungureanu să demisioneze? Motive de sănătate, așa cum susținea președintele Comisiei de control al SIE, despre care parlamentari din comisie susțin că ar fi o problemă a coloanei vertebrale? În absența unor informații publice, a unui buletin de analize, dincolo de gândurile de însănătoșire grabnică, te fură contextul demisiei.

Din primăvara acestui an, au existat semne ale unei îndepărtări, apoi chiar tensiuni între MRU și Klaus Iohannis. Fotografiile în care Dan Mihalache, cel mai apropiat colaborator al președintelui la vremea aceea, a apărut dormind într-o vizită oficială, au stârnit declarații prezidențiale, care au invocat entități implicate în compromiterea șefului cancelariei de la Cotroceni. Informațiile care au sugerat o posibilă implicare a SIE în chestiune nu au fost niciodată negate public. Chiar dacă un serviciu secret dă explicații doar în CSAT (condus de șeful statului) și în Parlament, iată că, tot în primăvară, SIE a avut ocazia să iasă din rând.

Mai exact, când Laura Codruța Kovesi a acuzat SIE, la un seminar pe teme de corupție, că nu furnizează informații DNA despre averile dubioase ale românilor în străinătate, SIE a răspuns. Lung. Și condescendent. Acela a fost un moment în care invocarea practicilor Securității comuniste într-un răspuns public pentru DNA a sunat bizar.

Informațiile care au apărut în presă mai apoi, referitoare la cereri prin sms ale președintelui Iohannis ca MRU să demisioneze, refuzuri, pe sms, comunicate pe surse, căpătau teren și credibilitate. Faptul că și liderul PSD, Liviu Dragnea, a oferit detalii publice despre răceala dintre Iohannis și Ungureanu arată că în fruntea SIE se pregătea/forța o schimbare.

Scandalul Black Cube este însă momentul cel mai complicat pentru mandatul lui MRU. Șefa DNA spionată de foști angajați ai Mossad, iar Serviciul de Informații Externe nu figurează în niciun comunicat al DNA ca furnizor de informații. Agenți Mossad angajați de un ofițer SRI în rezervă, fără ca SIE să ofere date anchetei pare să fi fost greu de explicat.

Dacă la asta adăugăm că Mihai Răzvan Ungureanu a lipsit în ultima vreme de la momente oficiale importante, inaugurarea scutului de la Deveselu fiind unul dintre ele, avem mai clar tabloul relațiilor.

SIE, ca și SRI, se află în directa coordonare a președintelui, iar șeful statului se presupune că are încredere deplină în cei care coordonează aceste servicii. Despre șeful SRI, Eduard Hellvig, cercurile politice spun că este apropiat de Klaus Iohannis. Despre influența lui Hellvig se spune, în aceleași cercuri, că este în creștere. Din această perspectivă, SIE se află într-un moment delicat.

În campanie electorală, este greu de crezut că se poate întruni o majoritate în Parlament care să-l voteze pe cel pe care-l va propune președintele.

După alegeri, va fi mai greu de negociat politic între putere și opoziție, nu doar formarea guvernului, de aceea numirea unui director nou al SIE este posibil să mai aștepte.

Cariera lui Mihai Răzvan Ungureanu este posibil să se recalibreze.

Ambițiile sale politice abia acum, eliberat de șefia unui serviciu secret, pot căpăta avânt. Va fi interesant de urmărit în ce tabără își va face loc MRU, în condițiile în care Alina Gorghiu, o fidelă a președintelui Iohannis, l-a anunțat pe demisionarul din fruntea SIE că nu are loc pe listele PNL.

 

Partenerii noștri