Alina Gorghiu face bilanțul fugarilor aduși în țară

Data publicării:
steagul romaniei si alina gorghiu la palatul victoria
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, transmite un prim bilanț pe anul 2023: 1004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei, 735 de fugari și 269 de deținuți transferați.

"La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1893 de persoane preluate de la punctele de trecere a frontierei. Asta înseamnă aproape 8% din totalul deținuților", precizează Gorghiu (PNL), care spune că este important să nu mai existe portițe pentru ca aceste persoane să fugă din România pentru a se sustrage de la răspunderea în fața legii.

Una dintre soluțiile pentru blocarea fenomenului fugarilor este, în opinia ministrului Justiției, sistemul de monitorizare prin brățările electronice.
Acesta trebuie extins pentru monitorizarea persoanelor inculpate de săvârșirea unor infracțiuni (pentru care este dispusă una dintre măsurile control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu).

De asemenea, Ministerul Justiției avansează un proiect legislativ potrivit căruia persoana predată va suporta costurile readucerii in țară.

"Nu este corect ca acest efort financiar, multiplicat numai în anul 2023 la peste 1000 de cazuri, să revină contribuabililor onești! Fenomenul fugarilor va fi stopat!", transmite Alina Gorghiu.

Chiar în prima săptămână din anul 2024, șase fugari au fost aduși în România, conform datelor oferite de Ministerul Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri