Editorial România – Regatul Unit: Un Parteneriat Strategic perfect adecvat scopului său

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe
Bogdan Aurescu este diplomat de carieră, negociator internațional, ministru de externe începând din data de 4 noiembrie 2019 în Guvernul Orban. Anterior, în perioada 6 mai 2016 - 4 noiembrie 2019, a ocupat funcția de consilier prezidențial pentru politică externă. În perioada 2004-2009 a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu un câștig de 79,34% din suprafața în dispută. De atunci este cunoscut în spațiul public drept „eroul de la Haga”
James Cleverly
James Cleverly
Secretar de Stat pentru Afaceri Externe al Regatului Unit
James Cleverly este secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
james cleverly si bogdan aurescu

Astăzi, în calitate de miniștri ai afacerilor externe ai Regatului Unit și României, reînnoim Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic, un simbol al cooperării noastre profunde și al legăturilor inter-umane puternice. Un element esențial al acestei cooperări este munca noastră în scopul sprijinirii Ucrainei, ca urmare a invaziei ilegale de către Rusia.

La București și la Londra, suntem alături de eroicul popor ucrainean, care luptă cu vitejie pentru a proteja valorile noastre comune: libertatea, democrația și suveranitatea națiunilor din întreaga lume.

La mai bine de un an de la invazia barbară și neprovocată a Rusiei, Regatul Unit și România își accelerează sprijinul pentru Ucraina și poporul său.

Aliații NATO au furnizat materiale și instruire militare semnificative și esențiale forțelor ucrainene. Regatul Unit a contribuit cu 2,3 miliarde de lire sterline în materie de asistență militară în 2022, iar guvernul britanic se angajează să mențină și chiar să depășească contribuția sa la sprijinul militar în 2023.

Atât România, cât și Regatul Unit vor face tot ce este posibil pentru a accelera sprijinul multidimensional, cuprinzător necesar pentru a urgenta retragerea Rusiei de pe teritoriul ucrainean. Aceasta este singura cale de acțiune corectă pentru noi și pentru aliații noștri. Nu putem permite ca frontierele să fie schimbate prin violență și agresiune arbitrare, în timp ce aspirăm, în același timp, să ne dezvoltăm economiile, societățile și relațiile noastre de colaborare. Asistența militară este fundamentală pentru capacitatea forțelor ucrainene de a rezista agresiunii Rusiei și de a pune capăt - cât mai repede posibil - crizei umanitare.

Până în prezent, România a oferit un sprijin multidimensional foarte consistent statului vecin, primind peste 3,8 milioane de refugiați ucraineni care au fugit de bombardamentele rusești și de distrugerea nejustificată a infrastructurilor civile și a mijloacelor de trai. Peste o sută zece mii de femei, copii și bătrâni și-au găsit refugiu pe termen lung în România și au fost excepțional de bine primiți de către români, fiindu-le puse la dispoziție numeroase servicii de integrare. Hub-ul umanitar din orașul Suceava, situat în nordul țării, primește și expediază asistență extrem de necesară în Ucraina 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Peste 14 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene au fost exportate prin România, către destinații terțe, oferind un sprijin vital pentru economia Ucrainei, în mijlocul unui război existențial, și prevenind o criză alimentară mondială în Sudul Global.

De asemenea, guvernul britanic a contribuit cu peste 220 de milioane de lire sterline la nevoile umanitare ale ucrainenilor la nivel global, de la invazia ilegală a Rusiei, în timp ce cetățenii britanici au acordat un sprijin suplimentar de peste 400 de milioane de lire sterline, cel mai mare răspuns de până acum la un apel al Comitetului pentru Dezastre și Situații de Urgență. Ambele noastre națiuni sunt angajate pe deplin în reconstrucția Ucrainei, iar în luna iunie, guvernele britanic și ucrainean vor găzdui la Londra Conferința de Redresare a Ucrainei, la care vor participa România și parteneri-cheie.

Totodată, națiunile noastre au legături puternice cu Republica Moldova și sunt conștiente că aceasta este o altă țintă a eforturilor de destabilizare ale Kremlinului. Regatul Unit apreciază în mod profund eforturile României în sprijinul administrației Președintelui Sandu în fața încercărilor rusești de destabilizare și șantaj, inclusiv prin reținerea livrărilor de energie, iar guvernul britanic a fost încântat să ofere un ajutor suplimentar de 10 milioane de lire sterline chiar luna aceasta, pentru a sprijini Republica Moldova. România a pus la dispoziție nenumărate instrumente de sprijin bilateral, inclusiv ajutoare financiare și în natură cuprinzătoare și asigurarea a peste 80% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. În 2022, România a inițiat împreună cu parteneri internaționali Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, iar Regatul Unit și România sunt co-președinți ai grupului său de lucru pe teme de anticorupție. Platforma de sprijin a strâns sute de milioane de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a consolida capacitatea guvernului de la Chișinău de a face față provocărilor energetice și economice descurajante, cauzate de războiul Rusiei contra Ucrainei, dar și pentru a permite țării vecine să obțină progrese pe traiectoria sa europeană. Republica Moldova reprezintă doar unul dintre numeroasele domenii în care intenționăm să ne aprofundăm parteneriatul.

România și Regatul Unit, alături de comunitatea internațională, se opun agresiunii fățișe a Rusiei și se angajează să își consolideze în continuare legăturile și cooperarea în cadrul Parteneriatului nostru Strategic reînnoit.

Partenerii noștri