Bogdan Aurescu a depus jurământul la Curtea Internaţională de Justiţie. Este primul judecător român la instanța ONU

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a a devenit judecător la Curtea Internaţională de Justiţie. Foto: Profimedia

Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a depus marți jurământul în funcția de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

„Este o mare onoare depun jurământul astăzi în Sala Mare a Justiției din Palatul Păcii de la Haga, în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU. Sunt mândru să fiu primul judecător român al Curții de la crearea sa, în 1945”, a scris Aurescu pe Twitter.

Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite l-au ales în noiembrie 2023 pe Bogdan Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie, cu 117 voturi, în detrimentul unui candidat din partea Federaţiei Ruse (77 de voturi).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este pentru prima dată de când a fost creată Curtea Internațională de Justiție când Rusia nu are judecător acolo, deși, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, se considera îndreptățită să fie reprezentată în CIJ.

În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU.

Din septembrie 2004, Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.

Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat. De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027).

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri