Țara guvernată ca o covrigărie de la Buzău

Data publicării:
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă
Președinte USR
Preşedintele USR, Cătălin Drulă
Preşedintele USR, Cătălin Drulă. Foto: Facebook/ Cătălin Drulă

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi sunt nu mai puțin de 11 hotărâri pentru alocare de sume din Fondul de Rezervă către diverse ministere.

A devenit regulă: câteva miliarde de lei se alocă din pixul lui Marcel Ciolacu în fiecare ședință de guvern.

Totul a început cu o serie de ordonanțe de urgență care răstoarnă ordinea constituțională din România în ceea ce privește gestionarea banilor publici.

Constituția României stabilește Parlamentului rolul de a aproba modul în care sunt folosiți banii publici. E un principiu de bază al unei democrații liberale. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Marcel Ciolacu, nu.

Mai apoi, chiar și în interiorul alocărilor stabilite de Parlament, sunt reguli precise de cheltuire și colectare a banilor publici prevăzute într-o serie de legi fundamentale ale statului: Legea finanțelor publice, Legea responsabilității fiscal-bugetare, Codul Fiscal.

De la toate și-a dat derogare Marcel Ciolacu prin ordonanțe de urgență, spre exemplu OUG 73/2023. Avocatul Poporului, singurul care s-ar putea împotrivi constituțional acestor ordonanțe, doarme în papuci, complice Guvernului care guvernează ceaușist prin decret.

Spre exemplu, Fondul de Rezervă ar trebui folosit conform Legii finanțelor publice doar „pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”. Marcel Ciolacu și-a dat derogare de la această prevedere, astfel că, „în anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite”.

Practic, și-a creat un mecanism de bugetare paralel în care banii publici se cheltuie cum vrea el, discreționar. Așa funcționează dictaturile, nu democrațiile liberale unde forurile deliberative (consilii locale, generale, județene și Parlamentul) stabilesc destinația banilor publici.

O țară în situație de urgență, pandemie, dezastru natural, război ar fi guvernată mai constituțional și cu mai puțin dispreț față de democrație decât o fac PSD și PNL acum cu România. Pe timp de pace.

Dacă ne uităm la notele de fundamentare ale hotărârilor de guvern de alocare din Fondul de Rezervă de azi, vedem că justificarea repetitivă este că „sumele alocate prin Legea bugetului de stat au fost insuficiente”.

Iată un exemplu, la un ordonator de credite: „În aceste condiții, era evident, încă de la intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2023, că plățile necesare pentru cheltuielile cu personalul şi pentru Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. nu pot fi acoperite pentru întregul an 2023.”

Este ceea ce a spus și USR chiar de la adoptarea acestui buget în Parlament. Că este un buget mincinos.

Nimeni, nici domnul Ciucă, nici domnul Ciolacu, nici domnii Câciu sau Boloș n-au explicat cum de au dat-o în bară atât de tare cu bugetul. Cum de au supraestimat veniturile și au subestimat cheltuielile în acest hal, fără să existe vreun neprevăzut, vreun cataclism care să fi lovit țara în ultimele opt luni.

Pentru că explicația este de fapt simplă: AU MINȚIT.

Toată construcția acestei guvernări este bazată pe o fraudă și o minciună. De la deturnarea voturilor de dreapta pentru PNL din 2020, puse în sacoșa lui Ciolacu de Iohannis, și până la construcția bugetară și la perdelele de fum lansate zilnic de Marcel Ciolacu.

Sunt consecințe concrete ale acestui fel de a guverna. Scade încrederea investitorilor în România. Economia a frânat.

Ne împrumutăm la a doua cea mai mare dobândă din UE.

Domnul Ciolacu ar trebui să știe că România nu e un SRL neperformant pe care îl închizi și deschizi altul. Să mai cumperi o factură de la colțul străzii, să mai acoperi niște bani din casă, să mai amețești niște furnizori cu plata sau să umpli punga cu produse când vine controlul.

Țara nu poate fi guvernată ca o covrigărie.

De aceea, vom cere românilor votul în 2024 pentru a înlătura minciuna de la putere. Și știm că va fi greu, va fi dur să revenim la responsabilitate fiscală și la o guvernare onestă. La adevăr.

Dar e singura cale care nu ne duce la dezastru și în care copiii noștri să aibă un viitor.

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”