Pionii lui Putin. Pe cine mai poate conta Ucraina

Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

N-a trecut decât un an de când președintele Volodimir Zelensky era aclamat ca un erou în Congresul american, iar Senatul vota fără rezerve miliardele de dolari pentru asistența Ucrainei în războiul de agresiune dus de Rusia. Acum, din cel mai mare susținător al Kievului, America a devenit cea mai mare problemă a ucrainenilor.

Pledoaria disperată a lui Zelesnky i-a impresionat pe senatorii republicani, dar nu atât de mult cât să îi facă să-și schimbe decizia. Chiar și cei mai fervenți susținători ai Ucrainei au ridicat din umeri și au recunoscut că blocajul din Congres nu are legătură cu războiul. “I-am spus direct că nu are de-a face cu el, că nu el e problema. A făcut tot ceea ce se putea cere de la el”, a declarat republicanul Lindsey Graham, după întrevederea cu Zelensky. Avertismentul liderului ucrainean – Rusia e o amenințare pentru libertate de la Varșovia la Chicago, n-a avut efect asupra republicanilor dornici să continue lupta internă cu democrații pe tema migrației. Vizita lui Zelensky, cu care președintele Joe Biden spera să-i facă pe republicani să cedeze, a pălit în fața luptei electorale interne.

Analiștii militari estimează că orice diminuare a sprijinului american pentru Ucraina are consecințe catastrofale. SUA au asigurat aproape jumătate din ajutorul militar pentru Ucraina, conform Institutului Kiel pentru Economie Mondială, iar multiple sisteme de luptă americane, aflate deja pe teritoriul ucrainean, așteaptă muniție din SUA. Realist, niciun alt stat, nici Uniunea Europeană n-ar putea compensa pierderea sprijinului american pentru Ucraina.

Ucraina are însă probleme și de cealaltă parte a Atlanticului. În UE, amicii lui Vladimir Putin din Ungaria, Slovacia și Austria se opun nu doar calendarului accelerat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, ci și pachetului financiar de asistență în valoare de 54 miliarde de euro, pe o perioadă de patru ani. Banii ar urma să fie cheltuiți pentru a susține bugetul Ucrainei măcinat de război, adică pentru plata salariilor și pensiilor și asigurarea funcționării aparatului de stat de la Kiev.

Explicațiile lui Viktor Orban, exponentul putinismului european, conform cărora banii dați de UE Ucrainei sunt, de fapt, o risipă reprezintă o jignire la adrea efortului supraomenesc și memoriei celor uciși de mașinăria criminală a Moscovei. Strategia lui Orban, de a ține prizonieră Uniunea Europeană prin amenințarea cu veto la deciziile majore, pare să dea roade. Pentru a-l îmbuna pe autocratul de la Budapesta, Comisia Europeană a deblocat fonduri în valoare de 10 miliarde de euro din cele 22 miliarde, blocate din cauza atacului susținut al lui Viktor Orban la statul de drept în Ungaria.

Încă de la începutul invaziei în Ucraina, Vladimir Putin a mizat pe așa-numita “oboseală a războiului” (war fatigue), care se va instala în societățile occidentale și va antrena scăderea interesului și sprijinului pentru război. Iar Putin a avut și resursele și lipsa de moralitate (nicio vorbă despre numărul uriaș de victime în rândul armatei ruse) să aștepte acest moment. În conferința de presă la care au fost invitați, în premieră după invazie, și jurnaliști străini, Putin a anunțat că nu va opri atacul până nu-și îndeplinește obiectivele: “denazificarea”, demilitarizarea și un statut neutru pentru Ucraina.

Curajul proaspăt dobândit de Vladimir Putin are ca fundament atât situația favorabilă de pe front, cât și apatia Vestului față de război. Confruntați cu crize interne (politice, economice) și speriați de valul extremismului, liderii occidentali au renunțat să le mai amintească cetățenilor proprii care este principalul obiectiv euro-atlantic -menținerea ordinii mondiale bazate pe respectarea dreptului internațional. Căderea Ucrainei înseamnă anihilarea acestui principiu. Renunțarea la ajutorul pentru Ucraina demolează pilonul pe care se sprijină, de decenii, democrația liberală.

Partenerii noștri