Cartier scufundat în nămol

Data publicării:
cartier
Sute de locuitori dintr-un cartier al Reșiței, oraș reședință a județului Caraș-Severin, abia dacă mai pot ieși din casă din cauza noroiului de pe stradă. Mersul la serviciu, de exemplu, este o adevărată aventură de când în zonă se introduc rețele de apă și canalizare. Responsabilii cunosc situaţia şi dau vina pe... vreme.

Florin Rădulescu locuiește în cartierul Dealu Crucii din Reșița de când s-a născut. În urma unui accident din 2012 nu se mai poate deplasa decât în scaunul cu rotile. Din cauza drumului din fața casei, nu a mai ieșit din locuință din toamna anului trecut.

„Cu nămolul ăsta, nu... sub nici o formă. Nu mai pot. De câtă vreme nu ați mai trecut de trotuar? Oho, de mult”, povestește Florin Rădulescu.

În toamna lui 2016 compania de apă din oraș a demarat împreună cu o firmă de construcții lucrări pentru introducerea apei curente și a canalizării. De atunci, oamenii se plâng că trăiesc mai rău ca animalele.

„Mai rău ca niște porci trăim aici. MUSCĂ Cum ieșiți din casă? Cu pungi pe picioare, cu pantofi de schimb până la un anumit punct, îi dăm jos, luăm alții. Asta este.”

„Nici la țară nu mai este ce e la noi aici.”

„Cu mocirla, cu noroiul, trecem cum putem.”

Lucrările de apă și canalizare din cartierul Dealul Crucii din Reșița fac parte dintr-un proiect amplu al cărui beneficiar este compania de apă AquaCaraș. Executantul lucrării este o firmă privată, care dă vina pentru această siuaţie pe… vreme.

„S-a ajuns din... în primul rând din cauza momentului în timp în care ne aflăm. Ne aflăm în perioada de dezgheț”, explică Marian Voicu, inginer la Hidroconstruct.

Autoritățile locale cunosc situația, dar susțin că nu este responsabilitatea lor. Proiectul de apă și canal este exclusiv răspunderea societăţii de apă.

„Nu s-a pus stratul rutier, zgura bună, piatra spartă și așa mai departe, a venit iarna, au plecat acasă iar rezultatele se văd în acest moment. Este o mocirlă cumplită, în unele locuri depășește jumătate de metru. Doamne ferește să trebuiască să intervenim cu mașini în caz de avarie, un incendiu, o boală, o ambulanță. Aproape că nu se poate intra decât cu mașini pe șenile”, spune Pavel Vasile, viceprimarul Reșitei.

Nici măcar cei care ar fi trebuit să supravegheze lucrările nu îşi asumă răspunderea.

„În acest moment, condițiile într-adevăr, nu sunt bune... Autoritățile locale spuneau că nu ați supravegheat lucrările și că s-a ajung aici din cauza asta. E punctul dumnealor de vedere, nu comentez”, a comentat Elena Molnar, responsabilul de proiect din partea AquaCaraș.

Firma care execută lucrările ar fi primit termen să ridice nămolul cu utilaje până la sfârșitul acestei săptămâni. La fața locului, însă, nu era niciun utilaj. Aşa că, oamenii se descurcă cum pot.

„Du-te! Hai du-te și umblă. Asta-i România!”

Introducerea rețelei de apă și canalizare în cartierul Dealul Crucii din Reşiţa face parte dintr-un proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de euro. Lucrările ar trebui finalizare până în iunie 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri