Colectarea selectivă | Lungul drum până la civilizație

Data publicării:
COLECTARE SELECTIVA

După 6 ani de la aprobarea proiectului privind colectarea selectivă, sibienii au ajuns, în sfârșit, să sorteze gunoiul. Din această săptămână, în oraș au fost montate containere separate pentru cinci tipuri de deșeuri. Totuși, oamenii nu știu încă foarte bine ce se aruncă și unde. Vor plăti, însă, din buzunar, dacă greșesc. Poliția Locală monitorizează platformele de gunoi cu camere video, iar cei care nu își aruncă gunoiul unde trebuie vor fi amendați.

La prima vedere, lucrurile par simple. Localnicii trebuie să pună separat hârtia și cartonul în pubelele albastre, plastic și metal în cele galbene, sticlă In pubela verde, materiale, biodegradabile in puble maro si deșeuri menajere in publelele negre. Lucrurile devin complicate când intrăm în detalii - hârtia se reciclează doar dacă este curată, cutiile din metal, tip conservă, se reciclează doar dacă nu conțin urme de substanțe periculoase, sticla se reciclează, dar nu și geamurile sparte, iar produsele alimentare expirate sunt biodegradabile, dar trebuie scoase din ambalaj.

"Păi nu bagă gunoiul bine. Unii nu-l bagă. Deocmadată (R: Și le spuneți?) Păi le-am spus, d-apăi...", gunoier.

Sibienii au primit în poștă pliante explicative, în ziarele locale au fost publicate anunțuri, iar pe site-ul Primăriei (http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/deseuri/3846) sunt explicate tipurile de deșeuri colectate. Totuși, localnicii nu au înțeles, deocamdată, nici măcar că nu toate deșeurile sunt ridicate cu aceeași mașină. Mulți recunosc că nu își fac prea multe probleme și că aruncă unde apucă.

"Doar nu știm unde este platforma... Încă nu știm unde este platforma de sticlă și borcane", localnică.

Oamenii trebuie să aibă, grijă, însă, pentru că orașul a fost împânzit cu camere de supraveghere.

Între 800 și 1.000 de lei plătesc cei care nu respectă modul de selecție a deșeurilor. Autoritățile susțin că nu vor face excese, nu vor verifica gunoiul aruncat, dar vor avea grijă să nu se facă abuzuri. De exemplu, nu se vor mai accepta fotolii rupte lângă pubelă, nu se mai pot arunca resturile de crengi la container și nici materialele rămase după renovare. Acestea sunt considerate deșeuri voluminoase, iar firma le va colecta trimestrial, la fel cum se întâmplă în cazul electrocasnicelor vechi. Când aud de amenzi, locatarii spun că se vor conforma și că sistemul este benefic.

"Văd că pentru fiecare - pentru sticle, pentru PET-uri și hârtie, sunt separate. Deci e o treabă foarte bună", localnic.

Mulți, însă, nici măcar nu s-au obosit să completeze declarația pentru numărul de persoane, ca să le fie calculată taxa datorată, deși termenul era 1 noiembrie. Doar 70% dintre persoanele fizice și 20% dintre firme au făcut acest lucru. Primăria a prelungit termenul pentru depunerea declarațiilor cu o lună.

" În cazul în care persoanele fizice nu depun această declarație, se va calcula din oficiu că, la acea adresă, locuiesc patru persoane. În cazul persoanelor juridice care nu depun acest document până la termenul-limită specificat, se va lua în calcul o taxă pentru 12 tone de deșeuri generate pe an", Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Fiecare sibian are de plătit o taxă lunară de 9,23 de lei pentru gunoiul colectat selectiv. Dacă nu vor recicla suficient încât firma să își acopere costurile, sibienii se pot aștepta la majorări, încă de la începutul anului viitor.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri