Cu zmeul pe schiuri, la 2.000 de metri altitudine

Data publicării:
SNOWKITE

În Munţii Bucegi, s-a desfăşurat un festival al sporturilor aeriene de iarnă. Zăpadă a fost suficientă, aşa că participanţii - români şi străini, veniţi special la noi - au mai avut nevoie doar de vânt bun pentru a impresiona.

Competiţia de snowkite de desfăşoară la 2.000 de metri altitudine, în apropierea vârfului Furnica, din Munţii Bucegi. Participă 40 de sportivi, din România, Germania, Olanda şi Austria.

"Pentru mine, e doar libertate. Adică nu mai ai nevoie de gondolă, telecabină, ci doar urci. Te simţi un supererou, ai o putere, poţi zbura, poţi face sărituri şi asta e interesant", concurent din Austria.

"La noi, condiţiile de snowkite sunt foarte foarte bune, comparativ cu Austria. Dacă ajung austriecii să vină la schi în România, pentru kite", Iulian Tache, organizatorul festivalului de snowkite.

Concursul are două probe. Prima este o cursă de viteză, în care concurenţii trebuie să parcurgă un traseu de peste un kilometru. La a doua probă câştigă cel care stă cât mai mult timp în aer, folosind forţa vântului şi abilităţile în mânuirea zmeului.

"Îmi place posibilitatea de a aluneca pe distanţe mari, într-un mediu natural cum e muntele, care este mereu superb", concurent din Spania.

"Vânt avem, poate dacă s-ar mai înteţi un pic, zăpada este suficientă pentru kite, condiţiile sunt extraordinar de bune", concurent din România.

Unii concurenţi folosesc zmeie asemănătoare parapantei, iar alţii - unele create pentru sporturi pe apă.

"În primul rând avem un zmeu, un kite, o bară cu linii, care se ataşează la zmeu, un ham, harness-ul şi placa", Călin Şerban, organizator.

Snowkitingul poate fi practicat în orice anotimp şi nu doar la mare sau la munte. E nevoie doar de mult vânt.

reporter: Claudiu Loghin
operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri