COVASNA. Fosile pe cale de dispariţie. În Ariuşd scheletul unui mamut atrage hoţii 

Data publicării:
OASE MAMUT

Un localnic din comuna Ariuşd, judeţul Covasna, a fost cel care a descoperit, întâmplător, mai multe oseminte care i s-au părut ciudate. Bărbatul a apelat la specialişti care au confirmat că este vorba despre un fragment de craniu de mamut şi doi colţi în lungime de 25 de centimetri lungime şi aproximativ 11 centimetri lăţime. Acestea au fost scoase din pământ şi transportate la Baraolt, pentru a fi analizate de specialişti.

Deşi osemintele au fost duse la muzeul din Baraolt de aproape şapte luni acestea nu au fost încă expuse publicului pentru că în zonă nu există un specialist paleontolog care să se ocupe de conservarea lor. În plus, costurile ar ajunge la câteva zeci de mii de lei, bani pe care reprezentanţii muzeului nu îi deţin încă. Cât despre deschiderea unui sit de cercetare nici nu poate fi vorba.

"Este o pierdere din punct de vedere ştiinţific. Deşi legea interzice săparea în aceste locuri şi în sit-uri arheologice şi paleontologice, fiindcă ce este sub pământ este protejat de stat, de fapt este proprietatea statului", declară Demeter Laszlo, directorul Muzeului Depresiunii Baraolt.  

Chiar dacă zona din Ariuşd este protejată prin lege, se poate ajunge foarte uşor la locul unde au fost descoperite osemintele. Iar locuitorii din zonă ştiu cel mai bine acest lucru.

"Oricine poate să meargă, e un drum forestier. Am auzit că au mai săpat nişte oameni, unii au mai găsit ceva, alţii nu", declară un localnic.

Acesta nu este singurul loc din ţară unde au fost descoperite oseminte de mamut. Cei care au reuşit să descopere vestigiile le-au postat pe internet în speranţa că vor obţine bani frumoşi pe ele.

În urmă cu aproape patru ani, un alt schelet de mastodont a fost găsit în timpul unor lucrări de excavare la Mina de lignit de la Racoş. Specialiştii spun că este foarte valoros pentru că s-a păstrat intact în proporţie de peste 90%, fiind cel mai complet exemplar descoperit vreodată în lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri