Cros în memoria revoltei din 1987. Traseul a avut o lungime de cinci kilometri

Data publicării:
CROSUL 15NOIEMBRIE

Ilie Cioca are 70 de ani iar acum a participat pentru a zecea oară la Crosul 15 Noiembrie. Are în palmares un titlu de campion balcanic la cursa de cinci mii de metri, la categoria de vârstă peste 65 de ani. Concurează printre veterani din 1987, exact anul în care la Brașov s-a aprins scânteia protestelor anticomuniste. „De 50 de ani alerg, de la Alba Iulia şi acum am venit să vedem, poate urc pe podium. E bătaie mare, fiindcă e diferența de zece ani, știți, dar sper să simtă bine.", Ilie Cioca - concurent

Crosul 15 Noiembrie a fost, în acest an, la a 25-a ediție. Cei o mie de concurenți au luat startul în grupe separate, de băieți și fete. Departajarea rezultatelor s-a făcut pe grupe de vârstă, pentru sportivi profesioniști și amatori.

Traseul crosului a avut o lungime de cinci kilometri și a copiat drumul parcurs în 1987 de muncitori, de la fabrica de camioane până în zona fostului Comitet Județean de Partid. „Traseul este cel pe care s-a desfășurat, în urmă cu 27 de ani, protestul muncitorilor brașoveni, e reeditarea acelui marș și de aceea vrem să rămână în conștiința brașovenilor acel traseu, pe care s-a întâmplat ce s-a întâmplat.", Florin Postolachi - preşedintele Asociaţiei "15 noiembrie 1987"

Protestul din 1987 s-a născut pe fondul sărăciei generalizate din țară. În zi de alegeri, muncitorii fabricii de camioane din Brașov s-au trezit cu salariile diminuate; au primit în schimb, drept explicație, doar cuvântul „social", la rubrica de rețineri a fluturașilor de salariu. Protestul a pornit din secția de matrițe a uzinei de autocamioane și a unit împotriva regimului comunist mii de oameni.

Autoritățile i-au judecat și tras la răspundere pe inițiatori, dar revolta a rămas în memoria brașovenilor drept simbol al faptului că dictatura poate fi învinsă.

Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri