Pașaportul bisericilor fortificate

Data publicării:
PASAPORT BISERICI

Peste 500.000 de bilete de vizite au contorizat reprezentanții Bisericii Evanghelice, anul trecut. Puțini dintre turiști au cumpărat, însă, cardul care le dă acces la o treime dintre fortificațiile transilvănene. Anul acesta, în ofertă au fost incluse 50 de obiective din șase județe din Ardeal. Cu 10 mai multe decât anul trecut.

"Avem toate bisericile din orașele mari - Sibiu, Brașov, Bistrița, Sighișoara, Mediaș.... Avem și cele mai interesante din punct de vedere turistic, cum ar fi Viscri - bineînțeles, este și UNESCO, dar, totuși, foarte interesant", Ştefan Cosoroabă, reprezentant Biserica Evanghelică. 

Ca să îi atragă și mai mult pe turiști, reprezentanții bisericii au încheiat parteneriate cu hoteluri, pensiuni și restaurante, care oferă reduceri prin intermediul Transylvania Card. În plus, au organizat mai multe sesiuni de instruire cu asociațiile de ghizi turistici din România.

"Au venit preoți de la diverse biserici fortificate, care ne-au prezentat istoria locului, legende, povești, pe care noi să le transmitem mai departe turiștilor noștri", Victoria Niţu, ghid turistic. 

Anul trecut, cea mai vizitată biserică din oferta turistică a fost Biserica Neagră din Brașov, urmată de Biserica Evanghelică din centrul Sibiului. La aceasta din urmă, biletul de intrare costă 8 lei. Cardul costă 50 de lei, pentru toate cele 50 de monumente.

 "Trei tipuri de carduri au fost pregătite pentru 2016. Cel de culoare roșie, cum este acesta, este în ediție limitată și va fi oferit doar partenerilor. În punctele turistice se va vinde un card de culoare verde. Un al treilea tip de card poate fi achiziționat doar de pe internet", Adela Mohanu, reporter Digi24.

Cardul este valabil întreg sezonul, între 27 aprilie și 15 octombrie. Vizitatorii atrag însă atenția că este nevoie și de elemente de noutate, astfel încât vizitele la bisericile fortificate să nu pară toate, la fel.

"Un pic în vizită și am fost și înăuntru și acum suntem doar așa, într-o amintire, ca să zic, să ne reamintim de vremurile bune și trecute", spune un turist.

"Mi se pare și mie o idee foarte bună , în special pentru persoanele care deja se află la pensie, spre exemplu. Cred că pentru ei ar fi mai interesant. Au și timpul necesar și... de ce nu?", spune un turist.

"Turismul este foarte important pentru Transilvania. Cred că aduce bani și aduce lucruri interesante pentru această țară frumoasă", spune alt turist.

Jumătate dintre turiștii care au intrat anul trecut în fortificațiile din Ardeal au venit de peste hotare. Reprezentanții Bisericii Evanghelice speră că, prin intermediul cardului turistic, să crească numărul de vizitatori cu aproape 20%.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri