Aeroportul clujean va avea cel mai modern turn de control din ţară

Data publicării:
turn aeroport

Proiectat de o firmă de arhitectură din Bucureşti, noul turn de control al Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca nu va avea doar o înfăţişare modernă, ci va dispune şi de cea mai nouă tehnologie de ghidaj din ţară. Acesta va înlocui actualul turn de control, construit în urmă cu o jumătate de secol şi care are o înăţime de două ori mai mică.

"Va fi amplasat la ieşirea din Cluj spre Apahida şi va avea o înălţime de peste 40 de metri. Noul turn va avea o tehnologie modernă, de ultimă generaţie, care va corespunde nu numai la creşterea de trafic, dar şi cu tendinţele mondiale în domeniu", a precizat David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Actualul turn de control al aeroportului clujean nu mai face faţă numărului mare de zboruri. Mai mult, schimbarea acestuia este necesară după finalizarea pistei de 3.500 de metri. 

"Se va derula o procedură de licitaţie, pentru proiectul de fezabilitate. Acesta a fost proiectul pentru amprenta arhitecturală şi acum urmează proiectul de fezabilitate. Va ajuta, în sensul că pentru pista nouă care va avea peste 3.000 de metri deja, turnul actual nu este potrivit. E nevoie de un turn mai înalt, având nevoie de o altă vizibilitate", a explicat Gelu Suliţeanu, director ROMATSA Cluj.

Investiţia estimată la peste 50 de milioane de euro va fi suportată integral de Regia Serviciilor de Trafic Aerian. Ridicarea noului turn va începe în primăvara anului viitor şi, potrivit estimărilor, va fi gata în 18 luni. Tot în 2016 ar trebui să fie inaugurată la Cluj-Napoca şi noua pistă de 3.500 de metri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri