Şoferii, ajutaţi în trafic de o aplicaţie

Data publicării:
aplicatie telefon

Cu ajutorul aplicaţiei, şoferul care poate fi neatent pentru o secundă sau obosit poate evita o tamponare sau chiar un accident rutier mai grav. Pe lângă avertizarea sonoră, tânărul care a lucrat la acest program a setat şi o avertizare vizuală.
Programul este capabil să calculeze distanţa obiectelor aflate în faţa maşinii. Acesta detectează atât maşini, cât şi pietoni, animale sau chiar gropi de pe carosabil.

Deşi aplicaţia nu este încă finalizată, un prototip este disponibil şi poate fi descărcat gratuit de pe internet. Sute de persoane atât din ţară, cât şi din străinătate, au folosit deja programul. Ei nu au avut nevoie decât de un telefon inteligent cu cameră video şi un suport pentru smartphone.

"Marele avantaj al acestei abordări de folosire a unui aparat extern este că poate fi folosit la orice maşină. Sisteme de genul acesta există deja pe multe autovehicule, dar ele sunt foarte scumpe. Sunt integrate în maşină, nu se poate refolosi pe ceea ce ai existent sau dacă ai a două maşină, să instalezi pe a doua maşină", a explicat Răzvan Itu, dezvoltatorul aplicaţiei.

"Detectează orice obstacol, nu este o cerinţă ca obstacolul să aibă o anumită formă. Majoritatea aplicaţiilor monoculare, care folosesc doar o singură cameră, folosesc anumite presupuneri. Aici abordarea e mult mai simplă, dar se pare că merge ceva mai bine", a afirmat conf. Radu Dănescu, profesor la UTCN.

"Este foarte bun în trafic, în oraş, la viteză mică şi în zone înghesuite cu trafic foarte intens", este de părere Dan Duma, instructor auto.

"Pare o idee foarte bună şi trebuie dezvoltată mai departe", spune un şofer care recunoaşte că, din păcate, nu şi-ar permite o maşină cu sistem modern de asistenţă.

Tânărul informatician îşi doreşte să integreze în program şi un sistem de detecţie a benzilor de circulaţie, astfel încât şoferul să fie atenţionat dacă părăseşte banda de mers. El speră ca, până la finalul anului, varianta finală să fie scoasă pe piaţă, mai ales în condiţiile în care deja a primit propuneri din partea unor investitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...