Sari la conținut

Turism culinar în Apuseni

Puterea moţuluipapara cosaşuluidrobul de aur sau buturuga de la moţi sunt doar câteva dintre preparatele pe care turiştii pot să le guste în timpul concediului. Toate sunt specifice Ţării Moţilor şi sunt pregătite după reţete moştenite de la daci. În plus, dacă doresc, turiştii pot participa la pregătirea acestor bucate tradiţionale.

Un alt preparat specific Ţării Moţilor, gătit cu ingrediente din gospodărie, este drobul de aur.

"Drobii de aur sunt făcuţi cu brânză moţească la ghiobă din lemn, cu cârnaţi de casă afumaţi, mămăliguţă, brânză de oaie şi smântână", a explicat o gospodină.

Turiştii care ajung la pensiune sunt încântaţi de produsele tradiţionale.

"Am mâncat buturuga moţului. Incredibil de bună, abia aştept să o termin. Sunt anumite mâncăruri pe care le poţi mânca doar într-un anumit loc", a spus Voicu, un turist ajuns la Arieşeni din Cluj.

"Sunt excepţionale, am aici un şniţel pădurean, chiar se simte brânza foarte gustoasă, foarte-foarte foarte bun. Noi chiar avem mâncăruri foarte bune, nu doar ce se cunoaşte despre noi... acei mititei şi sărmăluţele şi chiar ar trebui promovate", a spus şi Iulia, din Oradea.

Costurile unui sejur de două persoane la pensiunea din Arieşeni pornesc de la 1.400 de lei.