Raport de ţară în sud-estul României. V-am prezentat obiectiv realităţi din Constanţa, Tulcea şi Ialomiţa

Data publicării:
RAPORT DE TARA 1 AN A

Constanţa, cel mai mare judeţ al Dobrogei, a dat tonul „Raportului de ţară" din sud-estul României. Reportajele realizate de Digi24 Constanţa au evidențiat unul din atuurile judeţului străjuit de mare: turismul. 

"Credem în şansa turismului românesc şi în şansa litoralului românesc, pentru că aici avem peste 45% din cazarea totală a României", a declarat Corina Martin vicepreşedinte ANAT.


Înainte de a fi un pilon al turismului, orașul de la Marea Neagră a avut un rol vital pentru țară: poarta României către lume. Portul Constanța, al doilea din Europa ca mărime, este cel mai important nod maritim între Occident și Orient.

"Zilnic, în Portul Constanţa îşi desfăşoară activitatea 30 de mii de oameni, ceea ce înseamnă ca să vorbim la nivelul oraşelor, un oraş de nivel mediu", a spus Duma Ambroziu directorul de exploatare al Administraţiei Porturilor Maritime.

Tehnologia a transformat radical regiunea de sud: proiectele de energie alternativă reprezintă unele dintre cele mai mari investiți în industrie din România post-comunistă. Trei miliarde și jumătate de euro au fost cheltuiți numai în parcurile eoliene. 

Reporterii Digi24 Constanța v-au arătat și fețele urâte din viața comunității. Spitalul județean, locul în care caută să se trateze zilnic mii de pacienţi, este doar una din problemele Constanței. 

"Pe anumite zone, cum ar fi neonatologia, anestezie şi terapie intensivă, neurochirurgie sunt foarte puţini medici", a declarat Dan Căpăţână managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.


Următoarea oprire a reporterilor Digi24 Constanţa a fost judeţul Tulcea, județul care se confundă, practic, cu Delta Dunării.

"Un colţ de rai, un loc în care turistul de oriunde ar fi el, din ţară sau de peste hotare, să vină cu drag şi să vadă ceea ce nu are Europa şi nu au mulţi în lume, Delta Dunării", a spus Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Digi24 Constanţa a ajuns şi la unul dintre cele mai mari acvarii din Europa, o veritabilă împărăţie a apelor. 50 de specii de peşti, de la rechini la peşti clovn, corali sau stele de mare completeaza decorul exotic. 

Confruntarea celor două judeţe, Constanţa şi Tulcea, a prilejuit o premieră pentru România: o televiziune a transmis în direct de pe fregata Regele Ferdinand.

În competiția regionalizării, Digi24 Constanţa v-a prezentat și atuurile județului Ialomiţa. În Câmpia Bărăganului am găsit una dintre cele mai moderne ferme din ţară. 

Într-o țară cu un sistem sanitar cu multe și grave probleme, în Ialomița funcționează un spital unic în România, desprins dintr-un peisaj ştiiţifico-fantastic. În urmă cu şapte ani, unitatea sanitară se regăsea pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat. Două structuri metalice uriaşe au fost construite pentru ca spitalul să poată funcționa în siguranță. 

"Am înţeles că mai este o singură clădire în România, cea a Guvernului, dar nu este chiar aşa, pe exterior consolidată, astfel că este practic prima clădire din România care are o consolidare exterioară împotriva cutremurelor", a spus Vasile Olaru managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Ialomița este însă și județul cu cea mai slabă absorbție a fondurilor europene din toată România.

Vasile Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, sune că "sunt două lucruri care ne-au tras înapoi, faimosul PNDR şi modernizarea infrastructurii în lume satelor a selectat în Ialomiţa numai 3 proiecte din 36".

Reporterii Digi24 Constanţa au scos în evidenţă, printr-un demers jurnalistic fără precedent, detalii din viaţa comunităţilor locale, argumentele şi lipsurile fiecărui judeţ în parte. V-am prezentat obiectiv, documentat, imparţial şi corect realităţi din Constanţa, Tulcea şi Ialomiţa.

De la bogăţii extraordinare la ignoranţă, de la peisaje fantastice la corupţie sau neputinţă, echipele Digi24 Constanța v-au arătat toate fațetele actualității din regiunea de sud-est. Ne-am asumat de la bun început o misiune clară: să vă prezentăm România adevărată, cu bune şi cu rele, ţara pentru care ne dorim un viitor mai bun. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri