Mii de hectare de teren afectate în Dolj, din cauza ploilor. Fermierii spun că vor suporta cu greu pagubele

Data publicării:
290415 grau dolj

Doljul a pierdut peste 15% din suprafața agricolă care trebuia să fie însâmânțată cu grâu. Cauza? Precipitațiile abundente de toamna și iarna trecută care au distrus mii de hectare de teren. Fermierii mari spun că vor suporta cu greu pagubele. Afectați sunt mai ales cei cu suprafețe mici de teren care spun că nu mai au cum să înființeze vreo cultură pe parcelele distruse

Costinel Bisericaru din comuna doljeană Castranova are 3 hectare de teren pe care a vrut să cultive grâu. A încercat în toamnă de 3 ori să semene suprafața însă nu a reușit decât pe jumătate pentru că pe restul s-a strâns atat de multă apă încât i-a fost imposibil. Nu se va alege cu nimic în acest an pentru că nici acum nu poate să intre pentru a însămânța porumb sau floarea soarelui.

Sute de alți mici fermieri din Dolj au pățit la fel. Din cele 180 de mii de hectare de teren programate pentru grâu, s-a reușit înființarea culturilor pe nici 150 de mii de hectare.

Afectați sunt și cei cu suprafețe mari care au terenuri în arendă. Doljul este al 2-lea județ din țară la producția de grâu. Datorită acestei tradiții, grâul din Dolj este așteptat, în perioada recoltatului, la Dunăre, direct de marii importatori.

Și în Lunca Dunării, unde specialiștii spun că fluviul își recapătă încet, încet zona inundabilă, sunt în prezent, peste 5.000 de hectare în care apa băltește.

Fermierii nu știu cu ce se vor alege din recoltele de grâu din acest an, și din cauza prețului de vânzare. Ei spun că la 50 de bani kilogramul nu se scoate niciun profit în cazul unei producții de 3, 4 tone / hectar, așa cum este media în Dolj. Numai marii fermieri reușesc să obțină 6, 7 tone / ha, de pe unele suprafețe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri