Stații de irigații furate și duse la fier vechi. Cum au ajuns fermierii din Dolj să stea cu apa lângă terenuri, fără să o poată folosi

Data publicării:
teren dolj
Hoții au reușit să distrugă 19 stații de irigații pentru a le duce la fiare vechi. Foto: Captură video

Fermierii din Dolj stau cu apa lângă ei, dar nu o pot folosi. Asta chiar dacă au culturile în apropierea canalului de irigații principal. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a băgat apă pe canalul de irigații principal, însă cei 1.500 de fermieri din zonă nu pot beneficia de ea pentru că au fost furate 19 stații de irigat, bucată cu bucată.

Hoții au reușit să distrugă 19 stații de irigații pentru a le duce la fiare vechi. Unii au fost prinși și s-au ales cu dosare penale, însă pagubele sunt majore.

Localnic: Le-au terminat, au scos conductele de prin pământ. Ăștia au venit, săpau noaptea să le dea afară, i-au și prins primarul de aici.

Localnic: Acolo s-a scos conductă, iar aici au furat 100 de metri de tub.

Pentru ca apa să ajungă la culturile lor, fermieri trebuie să își achiziționeze din bani proprii echipamente. Investițiile sunt destul de costisitoare. Un sistem de irigații poate să coste și peste 6 mii de euro la hectar.

Gelu Firan- președinte asociația udatorilor Călărași: Fermierii care nu au suprafețe lângă canal nu pot beneficia de irigații momentan. Suntem în derulare cu un proiect european pentru un plot, o stație cum îi spunem noi aici, și sperăm să se rezolve pentru ca și ceilalți fermieri, în jur de 1.500 să beneficieze de această apă.

Veta Păsculescu - director Anif Dolj: Au avut loc distrugeri pentru că nu este pază, tot oamenii au distrus, tot ei au furat conductele, tot oamenii au distrus și stațile, Guvernul a venit în sprijinul fermierilor.

Agenția pentru Îmbunătăţiri Funciare a raport anul trecut pregătirea unei suprafaţă de 1,35 milioane de hectare pentru irigat, la nivel național. Efectiv într-un an se irigă circa 500 de mii de hectare.

Suprafața agricolă a țării depășește 8,2 milioane hectare, din care circa 5 milioane sunt cultivate cu cereale. Dolj este județul cu cea mai mare suprafață agricolă, de aproape jumătate de milioane de hectare.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri