Oamenii dintr-un sat din Olt riscă să rămână izolaţi, din cauza eroziunii solului

Data publicării:
140214 alunecari olt

300 de oameni din Olt stau cu sufletul la gură, pentru că de câteva zile le fuge pământul de sub picioare şi riscă să rămână izolaţi. Satul Mănuleşti este la un pas să se rupă în două din cauza unei eroziuni a solului. Situația s-a agravat în ultimele săptămâni, de când s-au topit zăpezile.

Satul Mănuleşti din Olt este plasat la mai puţin de doi metri de o prăpastie. Singurul drum care îl înconjoară pe o distanţă de 150 de metri este chiar în buza râpei, iar crăpăturile înaintează spre gospodării vazând cu ochii.

Oamenii sunt îngroziţi că s-ar putea trezi cu casele prăbuşite.

Rodica Rotea are casa cel mai aproape de prăpastie şi se teme că în primăvară s-ar putea trezi cu gospodăria în râpă.

Tot din cauza eroziunii, satul riscă să rămână şi fără apă şi curent electric.

Autoritățile locale au trimis numeroase adrese la minister, iar zona a fost declarată una de risc de Comisia de Urgenţă a ISU Olt, în 2012. Şi acum trăiesc cu speranțe că vor primi banii pentru consolidare.

„În 2012 nu s-au alocat fonduri pe situaţii de urgenţă, pentru această situaţie, s-a reluat procedura în 2013, din nou s-a iniţiat acel proiect de hotărâre de Guvern, s-a depus la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi fără niciun rezultat”, a precizat Iulian Preda, primarul comunei Sâmbureşti, Olt.

„În această lună vom iniţia din nou un proiect de hotărâre, pentru că este vorba şi de bugetul pe 2014, care este un pic mai mare decât a fost pe 2013 şi este absolut obligatoriu ca atât noi, în calitate de reprezentanţi ai Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă, cât şi parlamentarii de pe colegiul respectiv să susţină acest demers”, a spus Cătălin Rotea, prefectul județului Olt.

Suma necesară pentru consolidarea drumului comunal se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri