Contabila primăriei și-a plătit ratele personale din bani publici

Data publicării:
contabila hoata

Un control al Curții de Conturi arată că timp de 5 ani contabila primăriei Șipote și-a plătit ratele la bănci direct din bugetul primăriei. Prejudiciul total - aproape 20.000 de lei.

„S-a constatat efectuarea unor plăţi nelegale din fonduri publice pe perioada 2007 - iunie 2012, în sumă totală de 18.896 prin virarea parţială a unor rate personale din contul de disponibil al bugetului local în conturile de împrumut deschise la 6 bănci fără a fi reţinue din statele de plată întocmite pe aceeaşi perioadă de timp,” se arată în raportul Curții de Conturi a României. 

Răspunsul femeii acuzate? „Nu am ce să comentez. Voi răspunde pentru greşeala mea,” a spus contabila.

Ilegalităţile au fost atât de bine ascunse că nimeni nu şi-a dat seama că timp de cinci ani din taxele şi impozitele strânse de la contribuabilii comunei, contabila, îşi plătea ratele făcute în nume personal la șase bănci.

„Am mers pe încredere, că dacă un primar nu are încredere în secretar, contabil şi ceilalţi colaboratori este un primar fără picioare şi fără cap,” a spus Constantin Coțofanu, fostul primar. 

Situația trebuie reparată de actuala administrație locală.

„Am solicitat domnului primar în şedinţa de Consiliu după ce am primit decizia Curţii de Conturi să fie suspendată din funcţia de contabil pentru că un asemenea funcţionar public nu îşi are rostul,” a declarat Viorica Răileanu, consilier local. 

De ilegalităţile de la comuna Şipote a aflat şi prefectul judeţului. A trimis inspectorii Corpului de Control pentru a face ordine.

„Partea financiară a acestor sesizări urmează a fi verificate de către Curtea de Conturi. Noi, Instituţia Prefectului, am trimis deja o solicitare în acest sens,” a spus Felix Guzgă, purtător de cuvânt al Prefecturii Iași.

Actualul primar, aflat în funcţie de doar un an de zile refuză să o schimbe din funcţie pe contabila cercetată. Spune însă că a făcut toate demersurile şi a anunţat instituţiile de cercetare despre ce se întâmplă la Şipote.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri