Pierderi pentru apicultorii din Neamţ. Producţia de miere s-a înjumătăţit

Data publicării:
ALBINE

Problemele apicultorilor din judeţul Neamţ au început anul trecut. Din cauza ploilor, albinele au fost atacate de un parazit care le-a afectat sistemul imunitar. Astfel că acestea au intrat în iarnă deja slăbite şi nu au rezistat temperaturilor scăzute.

“Ciclul de metamorfoză este de 21 de zile, din cauza vremii acest ciclu de metamorfoză s-a prelungit cu o zi. Apicultorii au făcut tratament, dar au făcut la momentul când ştiau ei că trebuie să-l facă neavând în vedere că procesul de ecluziune s-a prelungit cu o zi,” a explicat Mihai Hanganu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ.

Iar mortalitatea a fost atât de mare, încât producţia de miere s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului anul trecut. Din această cauză, mulţi apicultori se gândesc să crească preţurile.

“O să crească undeva la 10-15% preţul la miere,” a spus Tiberiu Agavriloaiei, apicultor.

Concret, un borcan de 400 de grame de miere polifloră care în prezent costă 12 lei, peste o lună va fi 15 lei. Mai grav, pentru că s-a anunţat un an ploios, specialiştii nu exclud posibilitatea ca producţia de miere să scadă şi mai mult, astfel că mulţi dintre apicultori cel mai probabil vor renunţa la afacere.

Gavrilă Ieşeanu, apicultor: “Păcat. Vor renunţa. Din moment ce vezi că încerci un an, doi, trei şi efectiv bagi mâna în buzunar doar ca să-ţi recuperezi cheltuielile de undeva este normal să încerci altceva.”

Apicultorii care au rămas fără albine şi vor să obţină subvenţii de la stat, au posibilitatea ca, până în luna iunie să-şi cumpere noi familii. Dar asta înseamnă ca apicultorul trebuie să acopere integral toate cheltuielile iar apoi dacă vrea să primească ajutor de la stat trebuie să aştepte câteva luni.

“Până în momentul când o să primim cererile de sprijin, trebuie să-şi refacă numărul de familii, câte consideră dumnealor, dar trebuie să aducă documente fiscale valabile prin care să demonstreze achiziţia de familii de albine, stupi şi ce mai au nevoie,” a spus Mihai Dorneanu, director executiv APIA Neamţ.

Subvenţia de la stat acoperă maxim 30% din valoarea totală a investiţiei făcute de apicultor. Anul trecut, în judeţul Neamţ, au fost doar 31 de beneficiari iar valoarea totală a subvenţiilor abia dacă a depăşit 23.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri