Raport de țară la final: județul Vaslui

Data publicării:
vaslui 2

Amplasat în estul României, la granița cu Republica Moldova, județul Vaslui este situat într-o zonă cu dealuri joase. Dacă România era odată „grânarul Europei", județul Vaslui poate fi considerat „grânarul Moldovei". Specialiștii spun că solul este unul dintre cele mai fertile din țară. Nu e de mirare că trei sferturi din suprafața județului Vaslui este agricolă. Acum este cel mai sărac județ din țară. Însă fondurile investite în agricultură sunt tot mai mari.

„Fermierii sunt dotați, au accesat numeroase programe, fac eforturi în continuare și din punctul acesta de vedere avem o sursă de venit constantă și unităti economice care funcționează”, explică Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Vaslui este singurul județ din țară unde numărul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. În același timp, este județul cu cea mai ridicată rată a șomajului și cu cel mai redus Produs Intern Brut pe cap de locuitor. Sărac din punct de vedere economic, dar extrem de bogat atunci când vine vorba de educație.

Județul Vaslui se află în topul național în ceea ce privește școala. Colegiul Gheorghe Roșca Codreanu din Bârlad a fost înființat în 1846. Pe băncile colegiului au învățat pictorul Nicolae Tonitza, scriitorii Alexandru Vlahuță, Constantin Chiriță sau Cezar Ivănescu. Garabet Ibrăileanu și Ion Hobana completează lista celor care și astăzi își spun „codreniști”. Școala nu și-a pierdut nici azi din prestigiu. În fiecare an, un sfert din elevii colegiului merg la olimpiade și vin acasă cu medalii de aur și argint. Promovabilitatea duce colegiul Codreanu în topul național.

„Anual procentajul de promovabilitate este de sută la sută. La gimnaziu, rezultatele sunt deosebite la evaluarea națională. La bacalaureat, de asemenea, ne situăm în procentul de peste 95 la sută anual ca promovabilitate la bacalaureat”, a explicat Tița Chiru, directorul Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu".

Agricultura, industria alimentara, apicultura și morăritul reprezintă principalele ramuri care ajută la dezvoltarea economică a județului. În acelați timp, vasluienii încearcă să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea pasiunilor transformate în mici afaceri. Una dintre îndeletnicirile profitabile este apicultura. Peste 5.000 de apicultori vasluieni cresc peste 50.000 de familii de albine. Totodată, producția anuală de miere depășește 200 de tone, iar mare parte este trimisă la export.

„Apicultorii și-au făcut construcții deosebite, extrag mierea în condiții de igienă deplină. Spuneam, acum câțiva ani că aproximativ 80% din producție pleacă la export. Se întâmplă și acum și pleacă la export pe toate meridianele. Mierea românească este apreciată. Cea de salcâm a obținut medalia de aur”, povestește Vasile Puf, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din Vaslui.

Când spui Vaslui, de cele mai multe ori spui sport. FC Vaslui a atacat în fiecare an câștigarea campionatului. Nu este însă singurul sport care a adus Vasluiul în primplan. Andreea Răducan a ridicat zeci de mii de oameni în picioare, iar la mai toate competițiile la care a participat a făcut ca imnul României să fie intonat pentru învingător. A impresionat cei mai severi jurați, iar pentru municipiul Bârlad este și va rămâne un... mic erou.

Vasluiul nu se află pe harta zonelor cu potențial turistic. Chiar dacă există locuri pitorești care ar putea fi exploatate, agroturismul este, încă, la început de drum. 

Vasluiul este, de asemenea, județul în care nu mai funcționează niciun cinematograf de stat. Însă faima județului Vaslui a fost dată și de nume celebre în cinematografia românească, care au avut ca punct de plecare în munca lor, Vasluiul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...