Exemplu de ambiţie | Un elev imobilizat în scaunul cu rotile participă la Bacalaureat

Data actualizării: Data publicării:
CAZ_SPECIAL_1

O adevărată lecţie de voinţă este oferită de un absolvent de liceu din Bihor. Deşi imobilizat în scaunul cu rotile din cauza unei boli grave, adolescentul susţine în aceste zile examenul de Bacalaureat, alături de colegii lui. Singura diferenţă e că are nevoie de ajutorul unui profesor căruia să-i dicteze lucrarea. El este unul din cei peste 120 de mii de absolvenţi care trec în acest an prin examenul maturităţii.

Sigur pe el şi cu lecţiile învăţate, Tudor Laurian s-a prezentat de dimineaţă la proba obligatorie a profilului. Mama l-a însoţit până în curtea şcolii, unde l-au întâmpinat colegii lui. În ciuda tetraparezei spastice, care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile, tânărul a urmat cursurile unei şcoli obişnuite, unde spune că s-a simţit ca oricare alt elev.

"A fost foarte bine aici pentru că m-am simţit ca într-o familie şi am fost ajutat de toţi", recunoaşte Tudor.

De ajutor a avut nevoie şi astăzi, când, din cauza bolii de care suferă, Tudor nu a putut decât să semneze pe lucrare. Soluţiile problemelor şi exerciţiilor le-a dictat apoi unui profesor asistent.

"- Uite, Tudor, în urma instructajului, te rog să te semnezi , uite aici la rubrica semnătura candidatului, pentru că tu eşti candidat astăzi, da?
- Da.
- Participi la proba de...?
- Mate.
- Matematică."

Elev silitor, Tudor nu a avut nevoie de ore suplimentare, aşa că la proba de astăzi nu a avut nicio emoţie. "Ştiu cât de cât să-mi organizez timpul, astfel încât să le fac pe toate la timpul lor", a mărturisit adolescentul.

"Intelectul lui Tudor este unul normal. La nicio materie, sincer, nu a avut nevoie de pregătire în plus sau de meditaţii", spune Simona Laurian Fitzgerald, mama lui Tudor.

Ambiţia lui Tudor, care visează o carieră în domeniul IT, l-a transformat într-un model pentru colegii lui.

"Cred că e un elev silitor şi este conştiincios în ceea ce face şi îşi dă silinţa."

"A fost un elev cel mai bun din clasă şi a reuşit să facă faţă în aceşti patru ani, s-a descurcat foarte bine în ciuda deficienţelor lui."

Anul acesta, în Bihor au fost cinci cazuri speciale care au avut nevoie de aprobări de la Ministerul Educaţiei pentru susţinerea Bacalaureatului.

"Două solicitări pentru susţinerea probelor la parterul unităţilor de învăţământ, de asemenea, două solicitări pentru susţinerea probelor cu un profesor asistent dictarea conţinutului şi un caz în spitalul judeţean din Oradea", a precizat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

La proba obligatorie a profilului - matematică sau istorie - au participat aproape 3.900 de candidaţi din Bihor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri