Festivități dedicate împlinirii a 98 de ani de la eliberarea Oradei

Data actualizării: Data publicării:
festivitati Oradea eliberare

S-au împlinit joi 98 de ani de când trupele românești, conduse de generalul Traian Moșoiu, au eliberat Oradea de sub regimul bolșevic al lui Bela Kun. Momentul care a schimbat istoria orașului a fost comemorat prin mai multe festivități organizate în centrul orașului.

Defilarea militarilor a marcat momentul în care, în ziua de Paște a anului 1919, trupele române conduse de generalul Traian Moșoiu eliberau Oradea de sub regimul bolșevic al lui Bela Kun. Acțiunile dedicate acestui eveniment au început la amiazã, cu un Te Deum la Biserica cu Lunã.

Participanții la festivitãți s-au îndreptat spre statuia generalului Traian Moșoiu, unde istoricii au dezvãluit amãnunte despre operaţiunile de eliberare a Oradei.

"În patru zile armata română după lupte grele, străbătând defileele munților, a ajuns la Oradea, pentru că a fost chemată. Moșoiu a venit în fața lor în automobil, pentru că nu i-a fost frică, pentru că de la Tileagd soldații români au venit împodobiți cu flori de liliac", a reamintit Grigore Bartoș, președintele Societății Culturale Patriotice "Avram Iancu"

Primarul Ilie Bolojan s-a referit la Rimler Karoly, cel care conducea orașul în 1919. "În mandatul lui de 18 ani orașul a devenit în zona centrală aproape tot ce vedem astăzi. Pe la începutul mandatului lui în 1901, teatrul se construia, apoi a fost construită Primăria, Palatul Vulturul Negru."

Festivitãțile s-au încheiat cu o depunere de coroane.

Reporter: Claudiu Mihuț / Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri