Iarnă la sfârşit de noiembrie | A nins în Apuseni, iar la Cavnic sunt folosite tunurile de zăpadă

Data actualizării: Data publicării:
zapada Cavnic

La munte, e iarnă în toată regula. A nins în Apuseni, iar la Cavnic, în Maramureş au fost deja puse în funcţiune tunurile de zăpadă. Administratorii sunt încrezători că de 1 Decembrie turiştii vor putea schia. Şi utilajele de deszăpezire sunt pe mai mulţe şosele din ţară, iar trasele montane, la peste 1700 de metri altitudine, au fost închise de salvamontişti din cauza viscolului.

De două zile ninge în continuu în zonele montane din Bihor. Hotelierii și proprietarii de pensiuni se pregătesc pentru venirea turiștilor.

"Temperaturi negative și zăpadă din plin sunt ingredientele care au schimbat aspectul satului de vacanță Vârtop cu un peisaj de iarnă autentică numai bun pentru a atrage turiștii dornici de relaxare", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Zona arată mirific; este chiar mai mult decât mă așteptam, cu toate că am verificat prognoza meteo  - s-au anunțat zăpezi. Am fost surprins de stratul de zăpadă acumulat - parcă ar fi o atmosferă de Crăciun", spune un turist.

"Este absolut minunat! Am venit de la București - ieri unde era cald și bine și m-am trezit brusc în alt anotimp."

"Ar fi bine ca toți să fie echipați corespunzător pentru iarnă, bocanci de iarnă echipament gros, geacă goretex să nu se ude foarte repede", a precizat Mircea Petrescu, salvator montan.

În zona Vârtop o noapte de cazare, într-o cameră dublă porneşte de la 200 de lei. Turiştii au inclus micul dejun şi accesul la saună sau piscină.

"La noi o cameră dublă este 200 sau 250 de lei, include micul dejun și accesul la saună și pișcină celelate mese se servesc la restaurant; există și alte cazări în Vârtop și mai scumpe", spune Adrian Varga, proprietarul unei pensiuni din Vârtop.

"Putem să ne așteptăm în zilele care urmează, după prognoza pe care o așteptăm toți, zăpada să mai crească considerabil ca pe 1 decembrie să dăm drumul la sezonul de ski", a spus Bogdan Chirodea, administratorul unui hotel.

Şi pe cea mai înaltă şosea din România utilajele de deszăpezire au intervenit încă de dimineaţă. La Rânca, drumarii au acţionat cu patru utilaje şi au fost împrăştiate 10 tone de material antiderapant.

La Cavnic, Maramureş, temperaturile sunt deja cu minus în faţă. Administratorii pârtiei au pornit şi tunurile de zăpadă artificială, pentru ca pârtia să poată fi folosită de 1 decembrie.

"Am reuşit să facem aproximativ 15 cm de zăpadă artificială. Nu e mult, dar e un început. Speram ca de 1 decembrie să îi dăm drumul instalaţiei", a anunţat Alexis Bourceanu, administratorul pârtiei.

"Turiştii sună din ce în ce mai des să se intereseze de starea pârtiei. Suntem ocupaţi în proprotie de 80%", susţine Anca Buda, reprezentanta unei pensiuni.

O cameră dublă cu mic dejun la un hotel de trei stele în Cavnic costă 170 de lei pe noapte. În preţ este inclus micul dejun, accesul la centrul SPA şi reduceri la închirierea echipamentelor.

Traseele montane de altitudine din Bucegi, cu pornire din Buşteni, au fost închise din cauza viscolului. Au fost minus 13 grade, azi-noapte la Vârful Omu şi a nins viscolit, astfel că stratul de zăpadă a ajuns la aproape jumătate de metru.

Reporteri: Izabela Jurasko, Bogdan Costea
Operatori: Kristian Kosa, Gabor Szilagyi | Foto: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri