Imagini inedite din Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Se fac lucrări pentru protecția pe timp de iarnă a clădirii

Data actualizării: Data publicării:
lucrari palat episcopal oradea2

Se lucrează în ritm alert în Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Constructorii montează în aceste zile structurile care vor susține acoperișul clădirii și fac lucrări pentru consolidarea pereților. În următoarele două săptămâni va fi turnat planșeul pe una din cele mai afectate zone distruse de incendiu. Astfel, clădirea va fi protejată pe timpul iernii, spun specialiștii.

După ce au curățat clădirea de molozul rezultat în urma incendiului, constructorii au pregătit șantierul pentru a începe intervenția de urgență la etajul Palatului Episcopal.

"După ce din clădire au fost degajate sute de tone de moloz, acum muncitorii lucrează pentru a asigura clădirea pe timpul iernii", a transmis Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

"Lucrăm la structura de rezistență rezultată în urma expertizei și a proiectului tehnic elaborat recent, realizând în momentul actual centurile pe care se va rezema planșeul. Sperăm ca în două-trei săptămâni să realizăm acest planșeu, să și turnăm, asigurând astfel 35% din suprafața palatului ca protejare pentru perioada de iarnă", spune Alexandru Bucur, inginer în cadrul firmei constructoare.

În această perioadă se lucrează la refacerea cele mai afectate părți din acoperișul care va fi gata până la finalul anului viitor. Abia apoi se va trece la reabilitarea interiorului care va dura aproximativ doi ani.

"Ne bucurăm mult de parteneriatul pe care primăria, ca oportunitate, ni l-a oferit și considerăm că și firma care a început să execute de restaurare și de conservare și-a intrat în rol în sensul bun al cuvântului", a declarat Ovidiu Constantin, administratorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

Lucrările vor dura cel mult trei ani și vor costa, în total, în jur de 5 milioane de euro. După reabilitare, palatul va deveni centru cultural deschis orădenilor și turiștilor. O parte a clădirii va fi ocupată de Episcopia Greco-Catolică.

"Era necesar să preluăm în administrare acest imobil pentru a putea veni cu o finanțare din bugetul local, iar așa cum știți, am demarat și o campanie de strângere de fonduri împreună cu cei de la Episcopie", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Incendiul care izbucnit la Palatul Episcopal Greco-Catolic în seara de 25 august a distrus 1300 de metri pătrați din clădire.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri