Într-un singur an, bihorenii au dat 3 milioane de lei pentru fundații din cele 2 procente din impozitul pe profit

Data publicării:
impozit

Dacă în urmă cu opt ani, 30 de mii de contribuabili din Bihor direcţionau spre organizaţii non-profit cele 2 procente din impozitul pe venit, în 2013 numărul lor era dublu, de 68 de mii. Cele mai mari sume au mers spre o asociaţie care se ocupă de îngrijirea bolnavilor aflaţi în faze terminale şi la fundaţia SMURD. Cei din urmă au reuşit astfel să cumpere mai multe echipamente.

"De la maşină de intervenţie, echipamente de training, materiale sanitare, echipamente medicale, inclusiv am avut o parte în finanţarea centrului de Instruire Abilităţi de Salvatori din Sântion", spune dr. Zsolt Béres, medicul şef al SMURD Bihor.

"Pe lângă cele două din domeniul medical mai există două organizaţii nonprofit în domeniul religios creştin şi una în domeniul ajutorului umanitar", explică Ioan Mihaiu, directorul Finanţelor Publice Bihor.

Acestea sunt primele cinci fundaţii bihorene în clasamentul sumelor primite din impozitul pe venit în 2013. Formularul 230 se regăseşte şi în holurile singurei clinici filantropice din ţară. Aceasta oferă consultaţii gratuite, dar reprezentanţii instituţiei spun că fondurile adunate din cele 2 procente pentru fundaţii sunt binevenite.

Din datele Direcţiei Finanţelor Publice reiese însă că doar o treime din potenţialii contribuabili au decis să redirecţioneze cele două procente din impozitul pe venit. Dacă toţi cei 170 de mii de angajaţi din judeţ le-ar urma exemplul, în Bihor s-ar strânge peste 8 milioane de lei.

În campania pentru obţinerea celor 2% au intrat recent şi instituţiile de cultură. Un exemplu este chiar Teatrul Regina Maria din Oradea.

"Sperăm să atragem în primul rând pe cei apropiaţi Teatrului Oradea, să ne ajute, să ne doneze acei 2% şi să nu-i lase în bugetul statului ca să putem dezvolta proiecte culturale", susține Mirona Olteanu, responsabil PR al Teatrului Regina Maria.

În cazul în care angajaţii nu completează formularul 230, întregul impozit pe venit va intra în bugetul central. Cei care au decis pe cine susţin în acest fel trebuie să depună până în 25 mai 2014 declaraţia completată cu datele contribuabilului şi cu cele ale organizaţiilor non profit.

reporter: Edina Szomoru
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri