Localităţi simetrice. Câteva sate din Ardeal au planuri inspirate din forma soarelui sau a crucii

Data actualizării: Data publicării:
sat Livada

Pe principiul toate drumurile duc la Roma, câteva sate din Ardeal impresionează prin forma deosebită păstrată de peste o sută de ani. Ele au forme de stea, cruce sau soare! Deşi pare greu de imaginat, aceasta este configuraţia străzilor a două localităţi din Bihor. Vorbim de satele Palota şi Livada care, privite de la înălţime, oferă o panoramă unică.

Privit de la 500 de metri înălţime, satul Livada de Bihor oferă o panoramă unică. Străzile au forme perfect geometrice şi pornesc toate din acelaşi loc: biserica aflată în mijlocul satului.

„Străzile sunt de la mijloc în toate direcţiile se răspândesc, ca un soare”, spune un localnic.

Satul Livada a fost înfiinţat după primul război mondial, când ţăranii care au luptat pe front au primit pământ în zonă, cu ocazia reformei agricole. În arhivele Oficiului de Cadastru Bihor se păstrează planurile localităţii care se remarcă prin simetrie şi ordine.

sat Livada

„Credem că pentru această formă simetrică au optat făcând un sat nou de la zero, avea posibilitatea să-l proiecteze să arate la forma actuală”, consideră Tudor Baba, primarul comunei Nojorid.

„Toate drumurile duc în centru! Ca drumurile la Roma”, râde un sătean.

Şi forma satului Palota este complet diferită de a altor localităţi.

„Biserica este construită în centrul satului, satul având formă de cruce datorită faptului că erau nişte oameni foarte credincioşi”, explică Ioan Mărcuş, primarul comunei Sântandrei.

sat Palota

Satul a fost construit de şvabii aduşi în zonă în timpul reginei Maria Tereza de contele Johann Maria Frimont. În 1829 acesta a ridicat o biserică în locul ce va deveni centrul localităţii.

„Fiind un foarte mare catolic, a construit biserica sub forma crucii de Malta şi de acolo a făcut şi patru străzi pentru locuitori; străzile sunt foarte late specifice satelor şvăbeşti”, povesteşte Francisc Osvald, consilier al bisericesc.

Dispunerea în cruce a străzilor din Palota a fost modificată în perioada comunistă.

„În 1960, statul, prin primărie, a atribuit locuri de casă unor familii din satul Palota şi atunci s-a născut o stradă care oarecum a stricat acestă formă de cruce”, spune primarul de Sântandrei.

Arhitecţii recunosc că forma celor două localităţi este neobişnuită, dar răspunde unor nevoi practice.

„Pot fi raţiuni legate de o eficientizare a administrării localităţii, colectarea unor taxe impozite”, crede prof. dr. Dan Lepădatu, arhitect, Universitatea Oradea.

Structuri similare în formă de soare sau cerc sunt întâlnite şi în alte regiuni ale Europei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri