NASA anunță că vineri a avut loc una dintre cele mai violente explozii solare din ultimii ani. Ce efecte pot fi resimțite pe Pământ

Data publicării:
explozie solara
Foto cu caracter ilustrativ

Una dintre cele mai violente erupţii solare din ultimii ani a avut loc vineri, a anunţat NASA, agenţia spaţială americană, potrivit News.ro. 

Această erupţie este clasificată ca fiind o erupţie X3.3. Clasa X denotă cele mai intense erupţii, în timp ce numărul oferă mai multe informaţii despre puterea acesteia.

Observatorul Solar Dynamics Observatory al NASA, care supraveghează în permanenţă Soarele, a surprins o imagine a evenimentului. Erupţia de tip X3.3 apare ca un flash alb strălucitor în partea dreaptă jos a imaginii. Este o lumină ultravioletă extremă, care evidenţiază materialul extrem de fierbinte al erupţiei.

Erupţiile solare sunt explozii puternice de energie. Această erupţie ar putea avea consecinţe pe Pământ în următoarele zile, cum ar fi perturbarea comunicaţiilor radio, a reţelelor de energie electrică, a semnalelor de navigaţie şi pot prezenta riscuri pentru navele spaţiale şi astronauţi.

Activitatea Soarelui variază în cicluri de circa 11 ani, având ani intenşi, bogaţi în erupţii solare, şi ani mai liniştiţi.

Un nou ciclu solar a început în decembrie 2019.

În prezent, activitatea solară se apropie de un vârf.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri