Muzeul Ţării Crişurilor a început să mute exponate în noul sediu

Data actualizării: Data publicării:
muzeu mutare

După ce ani la rând a stat împachetat în cutii din cauza lucrărilor neterminate la noul sediu, Muzeul Țării Crișurilor începe mutarea în sediul fostei garnizoane. Instituția a fost obligată să evacueze palatul episcopal după retrocedarea acestuia. A stat însă în chirie mai mulți ani din cauza scandalurilor care au blocat finalizarea lucrărilor la noua clădire ce i-a fost repartizată.

Împachetate în hârtie sau închise în cutii. Aşa sunt depozitate cele peste 450 de mii de piese ale Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, care din 2011 stă în chirie în Palatul Baroc din Oradea. Acesta a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice, iar lucrările la noul sediu au stagnat.

"Din 2010 iunie până în 2016 iulie o virgulă nu s-a lucrat la muzeu. Şase ani pierduţi", consideră Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.

Odată cu organizarea zilelor muzeului de anul acesta, orădenii vor putea intra în noul sediu. Piesele din 5 colecţii au început să fie mutate, însă până la mutarea totală a întregului patrimoniu trebuie mobilat noul sediu.

"Noi suntem al cincilea muzeu din România ca număr de patrimoniu, ajungem spre 500 de mii. Noi acele piese toate le-am fotografiat, le-am restaurat, pentru că a muta piesele dintr-un loc în altul este o operaţiune care impune nişte responsabilităţi", spune Aurel Chiriac, directorul complexului Muzeul Ţării Crişurilor.

"Sunt câteva luni în care magaziile, mobilierul, depozitele să fie toate gata, vivariumul să fie gata şi după aceea cât mai rapid să terminăm proiectul pe POR, de amenajare a etajului 1", spune Ioan Mang, vicepreşedinte al CJ Bihor.

"De luna viitoare vom începe procedura pentru mutarea patrimoniului din vechiul amplasament în noul amplasament", dă asigurări preşedintele CJ Bihor.

Noul muzeu va realiza chiar o premieră europenă. Acesta va fi prima instituţie de acest fel ce va gazdui expoziţii permanete ale altor regiuni europene care la rândul lor vor găzdu patrimoniu românesc.

"O primă realizare de acest fel în Europa. O provincie din Italia de Nord va avea săli de expoziţie unde va promova patrimoniul lor, expoziţii de ţinută care an de an se vor reînnoi. La rândul nostru se discută să primim acolo un spaţiu în care şi noi vom promova ceea ce este specific civilizaţiei regiunii noastre", explică Aurel Chiriac,  directorul complexului Muzeul Ţării Crişurilor.

Odată cu mutarea sediului sediului, muzeul ţării Crişurilor scapă şi de chiria de aproape 15 mii de euro pe care o plăteşte Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.

"Eu cred că va fi cel mai vizitat obiectiv turistic din Oradea. Va concura cu aquaparcul. El nu este doar pentru orădeni şi de aceea, venituri foarte mari va aduce Primăriei Oradea", consideră Ioan Mang, vicepreşedinte al CJ Bihor.

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea este amenajat în clădirea fostei Garnizoane a oraşului construită în 1896. Suprafaţa noului sediu al muzeului Ţării Crişurilor este 15 mii de metri pătraţi. Primele expoziţii temporare vor putea fi admirate de vizitatori odată cu manifestarea zilelor muzeului.

Reporter: Bogdan Costea / Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri