Noi investiții în Oradea. Parcare supraterană lângă Spitalul Județean și o pasarelă spre Piața 100

Data actualizării: Data publicării:
centura Oradea

O nouă parcare supraterană va fi construită într-o zonă aglomerată a Oradei. Este vorba despre perimetrul Spitalului Județean, unde până la sfârșitul anului viitor va fi amenajată o construcție cu 400 de locuri. Investiții în infrastructură vor fi făcute și pe șoseaua de centură, la ieșirea din Oradea spre Arad, unde vor fi construite o pasarelă și un pasaj subteran pentru a facilita traficul din zonă.

Din cauza șantierului de la Spitalul Județean, care se va întinde pe o perioadă de câțiva ani, găsirea unui loc de parcare în zonă va deveni o adevărată provocare. Problema va fi rezolvată de o parcare supraterană, au decis edilii.

"La finalul lui 2020, ne propunem să devină operațională (parcarea - n.n.), așa fel încât, cu noua structură, cu noile construcții să existe o rezervă de locuri de parcare", a precizat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Lucrările la noua parcare supraterană vor începe în toamnă și vor fi finalizate în termen de un an. Construcția ar urma să aibă o capacitate de 400 de locuri, iar pe lângă o clădire de birouri, va avea și o pasarelă de legătură cu viitorul ambulatoriu care va fi amenajat în cadrul spitalului. Costurile pentru realizarea construcției vor fi de cel mult 5 milioane de euro, din bugetul local.

"Intenția noastră este ca înspre strada Gheorghe Doja, pentru a nu se vedea zona de parcare care, oricum, nu are un aspect foarte estetic; să realizăm o zonă de birouri care să semene cu fațada Spitalului Județean după reabilitare", a explicat Bolojan.

Pasaj_pietonal_zona_Blajovici
Pasaj_pietonal_zona_Blajovici

foto: Primăria Oradea

Alte două investiții în infrastructură vor fi realizate pentru a facilita traficul și accesul de pe șoseaua ocolitoare a municipiului. Prima va fi o pasarelă pentru pietoni și cicliști peste drumul de centură (GALERIE FOTO - sus), în zona Pieței 100 și a centrelor comerciale. Lucrările vor fi realizate din fonduri europene sau din bugetul local.

"Va pleca de aici, de pe malul Peței, cu o rampă, apoi începe să urce pe piloni, traversează șoseaua de centură și ajunge în zona Leroy Merlin, de unde va avea două brațe: unul care coboară spre Piața 100, pe un plan înclinat, iar cel de-al doilea are o spirală până la nivelul solului și de aici va fi posibilitatea de a ajunge la Era Shopping", a detaliat primarul de Oradea.

Al doilea proiect se referă la realizarea unui drum cu o lungime de 900 de metri, care va asigura o nouă legătură spre ieșirea din Oradea spre Arad și care va costa în jur de 1,1 milioane de euro. Lucrarea presupune și realizarea unei treceri subterane pe sub culoarul de zbor al avioanelor.

"Este proiectul care va face legătura între drumul Oradea-Arad, prin spatele Era Shopping, și Calea Ogorului, la girația de la colțul cimitirului Rulikovski. Cea mai complicată porțiune este cea de traversare pe sub culoarul de zbor, care în fapt este o porțiune de drum acoperit", susține Ilie Bolojan.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri