Prelevare complexă la Oradea. Donator a fost un bărbat de 42 de ani care a suferit o hemoragie cerebrală

Data actualizării: Data publicării:
prelevare organe

O nouă prelevare de organe a avut loc în noaptea de marți spre miercuri la spitalul judeţean din Oradea. Inima, plămânii, rinichii şi ficatul unui bărbat de 42 de ani, intrat în moarte cerebrală, au fost recoltate de o echipă de medici. Inima a ajuns în Slovenia, cu un avion special, în baza acordului Eurostranplant, organizaţie cu care România colaborează.

Intervenția a avut loc noaptea trecută, timp de cinci ore, la spitalul judeţean din Oradea. După ce familia și-a dat acordul, medicii au prelevat organele interne ale unui bărbat de 42 de ani, care a suferit un anevrism şi a intrat în moarte cerebrală.

„A fost o prelevare multiorgan, în care s-au recoltat cordul, plămânii, ficatul și rinichii. Cordul va ajunge în Slovenia, celelalte organe pe teritoriul țării noastre. Ficatul și rinichii la București, iar plămânii tot la București”, a spus dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg.

Prin operația de prelevare a organelor vor fi salvate cel puțin patru vieți.

„În noaptea aceasta am avut un pacient de 42 de ani cu hemoragie cerebrală, pe acestă cale îi mulțumim familiei și spunem condoleanțe. Au fost echipe de la București și din Slovenia, nu au fost niciun fel de complicații, totul a descurs normal”, a declarat dr. Adina Nedelcu, medic rezident ATI.

Este cea de-a 13-a prelevare de organe din acest an de la Spitalul județean din Oradea.

„Familia a făcut un gest de un umanism și altruism maxim, față de ceilalți care așteaptă organele”, consideră chirurgul Radu Zamfir.

Săptămâna trecută, medicii au prelevat plămânii și inima unei fetițe de opt ani, victimă a unui accident rutier.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri