Proiect de integrare pentru străini

Data publicării:
proiect straini

Străinii care se stabilesc în România au nevoie de ajutor pentru a-şi găsi un loc de muncă ori pentru a beneficia de servicii sociale. Este constatarea de la care au pornit autorii unui proiect de integrare a străinilor şi migranţilor. Acţiunea s-a desfăşurat în vestul ţării pe parcursul unui an.

Proiectul prin care străinilor stabiliţi în vestul României le-a fost facilitată integrarea s-a desfăşurat timp de un an în judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.

Elena Timoftiuc, managerul proiectelor AIDRom: "De-a lungul proiectului au putut beneficia de cursuri gratuite de limbă română, pentru că nu putem să discutăm despre integrare fără cunoaşterea limbii, copiii de asemenea au putut beneficia de înscrierea în grădiniţe. În plus a fost pregătirea pentru integrarea în câmpul muncii."

În cadrul proiectului au fost puşi în legãturã cetãţenii strãini cu autoritãţile şi cu organizaţiile ori voluntarii care i-au sprijinit. Anul trecut, în decembrie, erau aproximativ 62 de mii de strãini cu drept de şedere în România şi 3000 de refugiaţi care au nevoie de protecţie.

"Am venit la România pentru că m-am căsătorit şi mă simt foarte bine aici", spune un imigrant din Republica Dominicană. E completat de un student din Iordania: "Am venit aici să studiez stomatologia, şi unchiul meu e aici. Şi când am venit mi-a plăcut natura, e frumoasă aici."

"Sunt aici, în România, de patru ani, patru ani jumătate. Lucrez în Arad ca ajutor pentru străini. Se simt mai bine şi în România, ca studenţi sau ca refugiaţi", spune Sami Gharbia, mediator cultural.

În cadrul proiectului cetãţenilor strãini li s-a explicat cã este important sã cunoascã legile şi drepturile pe care le au în ţara noastrã pentru a avea acces mai uşor la serviciile sociale.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri