Proiect | Sinagoga Ortodoxă din Oradea, preluată de municipalitate şi transformată în muzeu al comunității evreiești

Data publicării:
sinagoga ortodoxa primariei 3

În luna iulie, Comunitatea Evreilor din Oradea, în proprietatea căreia se află Sinagoga Ortodoxă "Hinech Neorim", a anunțat primăria că a denunțat contractul încheiat în 2010 cu Muzeul Țării Crișurilor pentru administrarea lăcașului.
Cu aceeași ocazie, comunitatea le-a solicitat edililor să preia în administrare sinagoga.

Municipalitatea ar urma să acceseze fonduri nerambursabile pentru reabilitarea imobilului și transformarea în Muzeu al comunității evreiești.

„Proiectul de amenajare a unui Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor în incinta sinagogii ortodoxe de pe strada Primăriei a fost realizat în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor. Ambasada SUA a alocat pentru acest prim proiect suma de 129.000 de dolari.

Astfel, au fost executate lucrările prevăzute iniţial de consolidare şi reabilitare sinagogii: asigurarea stabilităţii structurale, rigidizarea şi conservarea elementelor de şarpantă, înlocuirea învelitorii din tablă zincată şi ţigle, refacerea tencuielilor exterioare şi a elementelor decorative ale acesteia etc", au transmis reprezentanţii administraţiei locale.

După preluarea administrării pe 30 de ani, municipalitatea se obligă se ia măsurile legale în vederea clasării imobilului ca monument istoric legale. "Prin funcţiunea nou alocată se doreşte introducerea monumentului în circuitul turistic, precum şi valorificarea din punct de vedere cultural a unui obiectiv de arhitectură reprezentativ pentru oraş", au precizat edilii.

Editor web: Adrian Laboș
Foto: Primăria Oradea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri