Proiecte de 660.000 de lei, derulate la Universitatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
Universitatea din Oradea

Patru proiecte derulate recent ar putea reprezenta un pas înainte pentru Universitatea din Oradea. Este părerea conducerii instituţiei care speră că investiţiile făcute în ultimele 6 luni cu bani de la ministerul Educației să-i atragă pe liceeni spre universitatea orădeană. Cu ajutorul a 660 de mii de lei au fost amenajate laboratoare şi au fost cumpărate diverse produse. În plus, peste 3000 de liceeni au primit informații despre facultăţile din Oradea și a fost realizată o platformă online pentru studenții cu ambiții antreprenoriale.

Cu un buget de peste 210 mii de lei, primul proiect desfășurat de Universitatea din Oradea s-a adresat liceenilor de clasele a XI-a și a XII-a din patru județe. Peste 3000 de elevi din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj au aflat detalii despre cele 15 facultăţi din cadrul instituției de învățământ superior.

„Am avut în echipă reprezentanţi ai Facultăţii de Arte, ceea ce ne-a permis să personalizăm prezentările. S-au dus cu cântece, cu rime, cu jocuri adaptate pentru nivelul de liceu, de vârstă”, a declarat Ligia Burtă, prorectorul Universităţii din Oradea.

În cadrul aceluiaşi proiect va fi lansată o platformă online unde actualii şi viitorii studenţi vor putea pune întrebări ori vor veni cu propuneri pentru îmbunătăţirea procesului de învăţământ.

Un alt proiect în valoare de 90.000 de lei s-a adresat laboratoarelor de nano-materiale din cadrul Universităţii.

„Suportul constă în realizarea de mentenanţă, de trainig şi de achiziţie de materiale”, spune Tiberiu Vesselenyi, directorul Şcolii Doctorale de Ştiinţe Inginereşti.

Al treilea proiect a fost derulat în sprijinul fermierilor bihoreni de Facultatea de Protecţie a Mediului. Specialiştii au beneficiat de 275.000 de lei pentru amenajarea unor laboratoare care să monitorizeze cum sunt afectate unele specii de pomi de schimbările climatice. Conducerea facultăţii vrea să înființeze o bancă de gene pentru speciile termofile.

În plus, au fost alocate sume pentru „laboratoare moderne, cu mobilier modern, am funcţionalizat aparate de cercetare care au fost achiziţionate în proiecte anterioare dar care nu au fost folosite din lipsă de consumabile sau de personal calificat”, a explicat Vasile Laslo, de la Facultatea de Protecţie a Mediului Oradea.

Alți 84 de mii de lei au fost folosiţi pentru a sprijini Societatea Antreprenorială Studenţească a Universităţii din Oradea. În acest scop a fost realizată o platformă online unde studenţii să aibă acces la informaţii de natură antreprenorială.

„Am reuşit să certificăm 15 cadre universitare cu competenţe antreprenoriale, câte unul pentru fiecare facultate”, susține Aurel Căuş, preşedintele Societății Antreprenoriale Studențești.

Cele patru proiecte au fost finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională a Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri