România viitorului în arhitectură. Sticla, piatra și metalul - surse de inspirație pentru arhitecți

Data actualizării: Data publicării:
viitor arhitectura

Piatră, metal și multă sticlă. Este rețeta pe care o adoptă tot mai mulți dintre arhitecții momentului. Fie că vorbim despre clădiri istorice sau moderne, România viitorului promite spații generoase și extrem de luminoase. O confirmă și cele 10 proiecte autohtone incluse în cel mai prestigios concurs arhitectural din Europa, care își va desemna câștigătorul în primăvara acestui an.

sursă imagini: youtube/Fundația Arte+

Piața Cetății din Baia Mare este dovada că până și istoria poate fi reinventată și adaptată vremurilor pe care le trăim. Au demonstrat-o arhitecții Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz care au transformat vestigiile a trei biserici vechi de peste 6 secole într-un spectacol de lumină și culoare. Totul, împreună cu impunătorul Turn Ștefan.

"Materialele istorice cu care am lucrat sunt piatra, cărămida. Le-am îmbinat, zic eu, într-un mod reușit cu elemente de metal și sticlă, un limbaj contemporan", spune Ștefan Paskucz, arhitectul Pieței Cetății din Baia Mare.

Pentru un plus de farmec urban, arhitecții au mizat și pe iluminatul indirect, în tonuri calde și reci.

"Reabilitată cu peste 13 milioane de lei, Piața Cetății din Baia Mare are deja în palmares un premiu internațional, respectiv locul 3 la un concurs de iluminat urban, organizat în 2015 la Helsinki", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Cu ajutorul soluțiilor de arhitectură modernă, istoria a fost reinventată și în cazul Palatului Cultural din Blaj, dar și în cazul Teatrului Independent Point din București. Clădirea din secolul al XIX-lea a fost consolidată, restaurată, extinsă și a primit și o mansardă.

O mansardă atipică și-au dorit și proprietarii unei case din Brașov, iar echipa de arhitecţi a ales o soluţie ingenioasă. A mizat pe sticlă și a obținut astfel mai mult spațiu și, implicit, mai multă lumină.

"A fost o supraetajare, dintr-un material uşor, o structură metalică închisă perimetral cu sticlă translucidă, doar anumite porţiuni sunt transparente, astfel încât să dea această senzaţie de uşurime, de spaţiu invadat de lumină", explică arhitectul Johannes Andreas Bertleff.

Viziunea arhitecților români este apreciată chiar și peste hotare. Așa se face că Piața Cetății din Baia Mare, Palatul Cultural Blaj, Teatrul Independent POINT din București, Casa E din Brașov alături de alte 6 proiecte arhitecturale din România sunt înscrise anul acesta în cursa pentru prestigiosul Premiu al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană.

În total, la competiție participă 356 de proiecte din toată Europa. Câștigătorul marelui premiu, în valoare de 60.000 de euro, va fi anunțat la sfârșitul lunii mai.

Reporteri: Izabela Jurasko, Sorina Secelean
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri