Tratamente pentru cancer, discutate la Oradea, la conferința anuală a Fizicii Medicale

Data actualizării: Data publicării:
fizica medicala

Tratarea cancerului la sân, tratamentele ţintite şi nanoparticulele folosite în medicină. Au fost principalele teme discutate timp de două zile, la Oradea, de specialiştii în fizica medicală. Aceştia au încercat să găsească soluţii pentru a implementa şi în România sistemele revoluţionare care funcţionează de câţiva ani în străinătate.

Printre temele principale de discuție pentru cei peste 150 de specialiști în medicină, radiologie, imagistică și farmacologie s-au aflat cancerul la sân și tratamentele în cazul acestei boli.

Potrivit medicilor, pentru depistarea bolii în cazul pacientelor de până la 40 de ani este folosită ecografia mamară. După această vârstă doctorii apelează la mamografie. În schimb, în România, tratamentele în România se bazează pe radioterapia 3 D- conformațională.

Teodora Flonta, medic specialist radioterapie: "Depistarea precoce reprezintă o abordare din punct de vedere terapeutic mult mai facilă pentru paciente, iar șansele de vindere cresc considerabil, până aproape de 100%."

Specialiștii au prezentat și noile tendințe în ceea ce privește tratarea cancerului. Cel mai eficient pare a fi tratamentul țintit, folosit în străinătate, dar neaplicat deocamdată în România.

Prof. univ. Loredana Marcu, de la Universitatea din Oradea: "De obicei, au o specificitate mult mai bună decât celelalte tratamente, protejează mai bine țesutul sănătos care de cele mai multe ori devine o problemă, practic încearcă să găsească o balanță perfectă între controlul tumoral și protecția țesutului sănătos."

O altă practică revoluționară, implementată acum doar la nivel de cercetare în România, este diagnosticarea cu ajutorul nanoparticulelor. Introduse într-o pastilă ce este înghițită, acestea ajung apoi în sânge și se ataşează de peretele celulelor bolnave. Celulele bolnave şi nanoparticulele ar circula apoi, legate astfel, prin vene şi artere.

Marin Bodale, președintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România: "Studii de cercetare în partea animală în care s-au văzut reultatele clinice, cum se manifestă aceste nanoparticule, cercetate doar pe animale nu și în sectorul uman."

Prin conferința de la Oradea specialiștii au marcat Ziua Internaţională a Fizicii Medicale, sărbătorită pe 7 noiembrie. Data coincide cu ziua de naştere a celei care este considerată prima fiziciană medicală din lume, Marie Curie.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Piesa "Water" a făcut-o celebră, nisipul a îmbrăcat-o la Met Gala. Tayla, luată pe sus de 4 bărbați și cărată...
Film Now
Filmul care dă startul sezonului cinematografic de vară cu un debut dezamăgitor: 28 de milioane de dolari, în...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Demi Moore, răvășitoare la MET Gala 2024, într-o rochie cu un croi extravagant. Actrița, prima persoană care...