Turiști în cea mai lungă peșteră din România

Data actualizării: Data publicării:
pesteri vizita

A început sezonul de speoturism în Bihor. Primii turiști au explorat sâmbătă, cea mai mare grotă din țară, Peștera Vântului de la Suncuiuș, ale cărei galerii se întind 52 de kilometri. Doar doi dintre aceștia sunt deschiși vizitatorilor, iar începătorii au nevoie de echipament de protecție.

Surpriza a venit de la o turistă care a ales să îți sărbătorească majoratul în subteran alături de prieteni.

"Mi se pare că în momentul în care vrei să îți sărbătorești ziua cu un grup, e mai bine să o faci în condiții neobișnuite pentru că așa grupul se sudează mai bine."

Pentru a face față provocării de a intra într-o peșteră neamenajată, turiștii au primit echipament special de protecție format din combinezon, cizme de cauciuc și cască dotată cu luminator.

Turiștii au aflat de la ghizi cum este împărțită Peștera Vântului din Șuncuiuș, cea mai mare din România.

"E împărțită pe patru etaje, partea de activ, cea mai de jos plus altre trei etaje iar totalul galeriilor însumează peste 52 de kilometri", spune Mihai Sigheti, ghid speolog.

Peștera a fost descoperită în 1957, când a fost explorată pe o lungime de 500 de metri. În următorii zece ani lungimea totală a galeriilor cunoscute a depășit 15 kilometri. Dintre aceștia, doar 2 kilometri pot fi parcurși de speologi și turiști.

După prima excursie din acest an în măruntaiele muntelui, vizitatorii au ieșit sleiți de puteri, dar au recunoscut că a meritat efortul.

"A fost foarte interesant: pentru prima dată am intrat într-o peșteră neamenajată; foarte provocator, foarte incitant, adrenalină la maximum."

"Este un traseu ușor sportiv; nu este un traseu dificil, are câteva urcări, o verticală de 7 metri pe o scară frumos amenajată din fier. Se străbate în circa 2 ore, 2 ore și jumătate în funcție de forma fizică a fiecărui turist", a explicat Gabriel Bonaciu, operator de turism.

În zona Șuncuiuș există numeroase peșteri care sunt însă neamenajate, motiv pentru care turiștilor li se recomandă să nu se aventureze în ele.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri