Turniruri, meşteşuguri şi mâncare tradiţională în Cetatea Oradea

Data actualizării: Data publicării:
zilele sfantului ladislau

Atmosfera de Ev Mediu a revenit, pentru câteva zile, în Cetatea din Oradea. A făcut-o prin turniruri, demonstraţii de vechi meșteșuguri, muzică medievală și mâncare tradițională. Evenimentele au avut loc în cadrul festivalului Zilele Sfântului Ladislau.

Călăreții îmbrăcați în haine medievale s-au întrecut în turniruri, au mers la galop și au salutat mulțimea, spre încântarea celor veniţi să-i vadă.

Șanțul Cetății Oradea s-a tranformat la sfârşit de săptămână într-o tabără de corturi, unde vizitatorii au descoperit meșteșuguri vechi și au învățat să mânuiască o sabie sau să meargă pe picioroange. Atmosfera a fost animată de muzică medievală.

"Toate lucrurile culturale sunt binevenite în acest oraș și, în general, uitați, au venit foarte mulți cu copiii, familii", spune un vizitator.

"Avem multe concerte, multe expoziții care mai sunt deschise, o mulțime de activități pentru familii și pentru copii", a detaliat Dora Mircea Radu, PR festivalului.

Vizitatorii s-au oprit şi la concursul culinar, unde nouă echipe s-au întrecut în a prepara cele mai bune feluri de mâncare cu specific unguresc.

"Noi pregătim clătite. Sunt niște clătite deosebite, cu un pic de miere, un strop de miere și umplutura este cu mac și cu gutui", spune o participantă.

"Astăzi am pregătit un tuslama de burtă cu ciolan. E preparatul casei", se mândreşte o bucătăreasă.

"De la o simplă plăcintă până la mâncăruri mai complexe se fac multe, inclusiv, de exemplu, tocăniță de burtă cu ciolan, care nu este o mâncare ușoară", spune Zoltan Kiss, membru al juriului.

Cea de-a VI-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau s-a încheiat duminică seara cu un concert al unei formații din Ungaria.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri